Dominique Strauss-Kahn a invocat imunitatea diplomatică în momentul arestării sale. Ce conversaţie a avut fostul şef FMI cu poliţia

Dominique Strauss-Kahn, acuzat de infracţiuni sexuale de o angajată a unui hotel din New York, a invocat imunitatea diplomatică în momentul arestării sale, dar s-a adaptat rapid la circumstanţe şi a cerut un sandviş, potrivit unui raport publicat joi de procurorul din Manhattan.

519 afișări
Imaginea articolului Dominique Strauss-Kahn a invocat imunitatea diplomatică în momentul arestării sale. Ce conversaţie a avut fostul şef FMI cu poliţia

Dominique Strauss-Kahn a invocat imunitatea diplomatică în momentul arestării sale. Ce conversaţie a avut fostul şef FMI cu poliţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dominique Strauss-Kahn, acuzat de infracţiuni sexuale de o angajată a unui hotel din New York, a invocat imunitatea diplomatică în momentul arestării sale, dar s-a adaptat rapid la circumstanţe şi a cerut un sandviş, potrivit unui raport publicat joi de procurorul din Manhattan, relatează AFP.

Acest document de şapte pagini, fascinant dar anecdotic, nu aduce elemente împotriva sau în apărarea fostului director al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care este plasat sub arest la domiciliu la New York, în aşteptarea unui proces în care o va înfrunta pe presupusa sa victimă.

Aceasta, o cameristă la hotelul Sofitel, originară din Guineea şi cu vârsta de 32 de ani, îl acuză de agresiune sexuală şi tentativă de viol. Strauss-Kahn neagă acuzaţiile şi a pledat nevinovat la 6 iunie, deschizând calea unui proces.

Documentul publicat joi de Parchet, a cărui copie a fost adresată şi avocaţilor lui Strauss-Kahn, care par să o denunţe, dezvăluie unele conversaţii pe care acesta le-a avut în special cu poliţia, între momentul în care a sunat la hotelul Sofitel pentru a întreba de telefonul mobil pe care îl uitase, până în seara de 15 mai, când a cerut un sandviş la comisariatul special din Harlem, unde era audiat.

"Buna ziua, ce mai faceţi? Mi-am lăsat telefonul mobil în apartamentul 2806", i-a spus Strauss-Kahn persoanei responsabile cu obiectele găsite de la hotelul Sofitel. "Voi merge să văd, cum vă pot contacta dacă l-aţi lăsat aici?", l-a întrebat aceasta. "Vă las alt număr", a răspuns fostul ministru francez.

Ulterior, angajatul hotelului i-a spus că a găsit telefonul. "Trebuie să ştiu unde sunteţi pentru a vi-l trimite", spune acesta. "La JFK", răspunde Strauss-Kahn. "Ok, pot să iau un taxi şi să ajung acolo în 40 de minute", a adăugat angajatul. "Ok, terminal Air France, poarta 4, zborul 23", afirmă Strauss-Kahn.

Apoi intră în joc detectivii. Dominique Strauss-Kahn întreabă la telefon, fără să ştie că discuta cu poliţia, când va ajunge cu telefonul său.

În momentul în care este arestat de sergentul Raymond DiLena şi detectivul Diwan Maharaj, Strauss-Kahn era aparent în avion.

"Ce se întâmplă?", întreabă fostul ministru francez. "Poliţia din New York vrea să vă interogheze pe tema unui incident care s-a produs în oraş, la un hotel", îi spune sergentul DiLena.

În acel moment, Strauss-Kahn nu a răspuns, indică documentul.

Discuţia continuă la comisariatul aeroportului, unde Dominique Strauss-Kahn dă asigurări că beneficiază de imunitate diplomatică. Rugat să-şi golească buzunarele, să pună totul pe masă, el refuză apa care i-a fost oferită, cere să meargă la toaletă şi spune că are "un paşaport diplomatic".

"Unde este acesta?", îl întreabă atunci Diwan Maharaj. "Am un al doilea paşaport", răspunde Strauss-Kahn.

"Pot să vorbesc cu un reprezentant al Consulatului Franţei? Ce se întâmplă?", întreabă apoi fostul ministru.

Potrivit transcrierii acestor dialoguri, la 14 mai, în jurul orei locale 17.00 (24.00, ora României), tot la comisariatul aeroportului John F. Kennedy, Strauss-Kahn discută cu doi agenţi.

El îi întreabă dacă "sunt necesare" cătuşele pe care i le-au pus.

"Da, sunt", îi răspunde Maharaj.

În drum spre comisariatul specializat în infracţiuni cu caracter sexual din Harlem, Dominique Strauss-Kahn spune că trebuie să sune pentru a avertiza că nu va fi prezent la o reuniune pentru a doua zi. Directorul FMI era aşteptat în Europa pentru o întrevedere cu cancelarul german, Angela Merkel, şi pentru a discuta despre ajutorul financiar destinat Greciei.

El a adăugat: "Aceste cătuşe sunt strânse".

Puţin mai târziu, la comisariat, un agent îi spune lui Strauss-Kahn: "În această ţară, aveţi dreptul (la un avocat-n.r.) dacă doriţi, nu ştiu dacă aveţi vreun statut diplomatic". Strauss-Kahn îi răspunde atunci: "Nu, nu, nu, eu nu încerc să folosesc asta, vreau doar să ştiu dacă am nevoie de un avocat". "Este decizia dumneavoastră", îi răspunde poliţistul.

Ulterior, detectivul Steven Lane îl întreabă dacă vrea să vorbească. "Avocatul meu mi-a spus să nu vorbesc. Eram pregătit să o fac", a precizat Strauss-Kahn.

După ce la 14 mai, la ora 23.20, a spus că nu îi este foame, a doua zi, la ora 9.00, Dominique Strauss-Kahn a cerut ouă, iar 12 ore mai târziu, în jurul orei 21.20, a vrut un sandviş.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici