Dominique Strauss-Kahn riscă un proces civil

Camerista new-yorkeză Nafissatou Diallo ar putea intenta un proces civil împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, cu obiectivul de a obţine despăgubiri cât mai mari, relatează Le Figaro.

214 afișări
Imaginea articolului Dominique Strauss-Kahn riscă un proces civil

Dominique Strauss-Kahn riscă un proces civil (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un viitor "episod judiciar" în acest scandal alimentează deja speculaţii în Statele Unite. "În Statele Unite, procesele se ţin lanţ, iar justiţia este sesizată pentru orice, uneori pentru nimic", a declarat, ironic, Kevin MacCarthy, un avocat din New York. Sunt posibile mai multe scenarii, dar fără nicio certitudine, atât timp cât protagoniştii nu au un interes real să stingă scandalul. Însă, teama de un efect de "bumerang" poate calma spiritele.

Teoretic, Diallo i-ar putea intenta un proces civil lui Strauss-Kahn, după renunţarea la acuzaţiile penale, cele două proceduri fiind total independente. Obiectivul ar fi obţinerea de despăgubiri cât mai mari. Pentru acest scenariu sunt citate câteva cazuri răsunătoare, ca al lui O. J. Simpson, achitat în penal, dar condamnat să plătescă 33 de milioane de dolari despăgubiri sau al lui Kobe Bryant, care a negociat un acord cu femeia care îl acuza de viol, după ce Parchetul a abandonat acuzaţiile.

În civil, fiecare parte îşi elaborează o strategie complexă. "Succesul depinde de modul de valorizare a prejudiciului şi de stabilire a sumei despăgubirii", a declarat Christopher Mesnooh, din cadrul barourilor New York şi Paris. În dosarul Sofitel, camerista ar putea spune că i-a fost afectată reputaţia, că întreaga lume îi cunoaşte viaţa, că familia sa o va respinge. Consecinţele asupra fiicei sale, în vârstă de 15 ani, pot fi, de asemenea, luate în considerare. Fostul director al FMI ar putea contraargumenta pur şi simplu că nu este responsabil de implicaţiile scandalului.

Dar, este necesară luarea în considerare şi a situaţiei lui Diallo în faţa legii americane. Camerista pare că a "trişat" pentru a obţine azilul în SUA, învăţând pe de rost - ca mulţi imigranţi - o poveste agreată de americani. Însă, pentru aceste minciuni, ea riscă să fie expulzată. Chiar dacă acest lucru pare improbabil, ameninţarea cu deportarea poate fi suficientă pentru diminuarea pretenţiilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici