Două milioane de alegători din estul Ucrainei ar putea fi privaţi de dreptul de a vota

Aproape două milioane de alegători din estul Ucrainei, devastat de o insurgenţă armată, ar putea fi privaţi de dreptul de a vota la alegerile prezidenţiale din 25 mai în cazul în care Guvernul nu intervine pentru a garanta securitatea, a avertizat sâmbătă Comisia Electorală Centrală.

345 afișări
Imaginea articolului Două milioane de alegători din estul Ucrainei ar putea fi privaţi de dreptul de a vota

Două milioane de alegători din estul Ucrainei ar putea fi privaţi de dreptul de a vota (Imagine: Shutterstock)

Comisia Electorală se declară îngrijorată, într-un comunicat, în legătură cu "imposibilitatea" de a pregăti şi organiza acest scrutin crucial pentru viitorul Ucrainei din cauza "acţiunilor ilegale ale unor persoane necunoscute" - mod de a desemna prezenţa separatiştilor înarmaţi proruşi în regiunile Doneţk şi Lugansk, care şi-au proclamat "suveranitatea" la 13 mai după referendumurile considerate ilegale de comunitatea internaţională.

Comisia citează mai multe cazuri de instituţii locale unde securitatea funcţionarilor săi nu este asigurată şi menţionează cazuri de "ameninţări şi presiuni fizice împotriva membrilor comisiilor electorale".

În total, potrivit unei numărători a AFP pornind de la cifre oficiale ale alegătorilor înregistraţi în aceste comisii, peste 970.000 de alegători din regiunea Doneţk şi peste 940.000 de alegători din regiunea Lugansk ar putea fi împiedicaţi să voteze. În total, 36 de milioane de ucraineni sunt aşteptaţi la urne la 25 mai.

Comisia de la Kiev deplânge "refuzul sau absenţa reacţiei" poliţiei şi serviciilor de securitate atunci când funcţionarii vin să se plângă de acţiunile separatiste şi i-a cerut preşedintelui interimar Oleksandr Turcinov să ia "măsuri pentru a garanta securitatea în timpul procesului electoral" în birourile de vot şi comisiile electorale locale.

Armata ucraineană a lansat la 13 aprilie o operaţiune "antiteroristă" pentru a prelua controlul regiunilor Doneţk şi Lugansk cu obiective precise: dezarmarea grupărilor rebele proruse, eliberarea clădirilor ocupate (primării, sedii ale administraţiei regionale, sedii ale poliţiei şi servicii secrete) şi restabilirea autorităţii Kievului în aceste regiuni, situate în apropiere de frontiera rusă şi unde trăiesc aproximativ şapte milioane de locuitori.

Alegerile prezidenţiale din 25 mai, convocate după destituirea, în februarie, a lui Viktor Ianukovici, este considerată "crucială" de către occidentali pentru a ieşi din criză. Miliardarul prooccidental Petro Poroşenko este considerat marele favorit. Potrivit unui ultim sondaj, doar o treime dintre alegătorii din est se declară dispuşi să voteze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici