Două replici seismice cu magnitudinea peste 6 s-au produs marţi în Japonia

Două replici ale cutremurului devastator de la 11 martie s-au produs marţi în Japonia, având magnitudini de 6,4 şi, respectiv, 6, au anunţat autorităţile şi presa japoneză.

22 afișări
Imaginea articolului Două replici seismice cu magnitudinea peste 6 s-au produs marţi în Japonia

Două replici seismice cu magnitudinea peste 6 s-au produs marţi în Japonia (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cea de-a doua replică, de magnitudine 6, s-a produs după-amiază, în prefectura Fukushima, din nord-estul ţării, unde se află centrala nucleară avariată, a afirmat Agenţia meteorologică japoneză.

Seismul s-a produs la ora 14.07 (8.07, ora României), a precizat agenţia. Hipocentrul său a fost localizat la numai zece kilometri adâncime.

Agenţia meteorologică japoneză estimase anterior magnitudinea seismului la 6,3.

Angajaţii de la centrala Fukushima Daiichi (numărul 1) au fost evacuaţi ca măsură de precauţie, a anunţat operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO).

Prima replică seismică, de magnitudine 6,4, s-a produs marţi dimineaţă, la est de Tokyo şi a fost resimţită puternic în capitala niponă, unde imobilele s-au clătinat.

Nici o alertă de tsunami nu a fost declanşată şi nu au fost raportate pagube imediat, potrivit presei.

Conform Institutului american de Geofizică (USGS), acest seism de 6,4 s-a produs la ora locală 8.08 (2.08, ora României), iar hipocentrul său a fost localizat în Oceanul Pacific, la 13 kilometri adâncime, adică foarte aproape de suprafaţă.

Cutremurul a avut loc la 77 de kilometri de capitala japoneză, centrul unei metropole cu 35 de milioane de locuitori, a precizat institutul.

Un expert intervievat de televiziunea publică NHK a declarat că este vorba despre o replică a seismului cu magnitudinea 9 care a devastat nord-estul Japoniei în urmă cu o lună şi care a fost urmat de un tsunami uriaş.

După această replică, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de cazuri, metroul din Tokyo s-a oprit imediat, pentru controlarea şinelor.

Centrala nucleară Fukushima nu a suferit avarii în urma seismului, potrivit primelor elemente anunţate de operatorul TEPCO. "Nu a fost întrerupt curentul şi (nu au fost) nici alte probleme din cauza acestui cutremur, până acum", a precizat TEPCO.

Operatorul a mai afirmat că un incendiu a izbucnit în centrala Fukushima înainte de seism, dar fără a afecta reactoarele, şi a fost stins rapid.

Luni, o altă replică de 6,6 a fost resimţită în nord-estul Japoniei, provocând alunecări de teren care au afectat mai multe case, iar trei persoane au murit, potrivit agenţiei Jiji.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici