Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl - VIDEO

Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat marţi la nivelul maxim accidentul nuclear de la centrala Fukushima, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), plasându-l la acelaşi nivel de gravitate cu cel de la Cernobîl.

611 afișări
Imaginea articolului Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl - VIDEO

Radiaţii la nivel maxim în Japonia: Accidentul de la Fukushima a fost ridicat la nivelul 7, ca la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia a precizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10 la sută din cel măsurat în 1986, după catastrofa nucleară de la centrala situată în Ucraina.

Măsurătorile disponibile privind radioactivitatea de la centrala Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) "arată niveluri echivalente nivelului 7", a declarat un reprezentant al Agenţiei.

El a subliniat că această decizie a fost luată "pe baza măsurătorilor (nivelului) de iod şi cesiu din atmosferă".

"Vom continua să monitorizăm situaţia. Este un nivel provizoriu", a precizat el, adăugând că decizia definitivă de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luată ulterior, de un comitet de experţi internaţionali.

Doar catastrofa de la Cernobîl a fost clasată, până în prezent, la acest nivel maxim al scalei internaţionale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs "o emisie majoră de materii radioactive", cu "efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului".

Agenţia japoneză a precizat, totuşi, că emisiile radioactive măsurate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi, nu reprezintă decât "aproximativ 10 la sută din cele emise la Cernobîl", în 1986.

"Noi nu am înregistrat acelaşi (niveluri de) iradieri ale persoanelor. La Fukushima, au existat emisii de vapori şi gaze, dar nu de aceeaşi amploare şi nici de aceeaşi natură ca la Cernobîl", a subliniat un purtător de cuvânt al Agenţiei.

Potrivit scării INES, care evaluează gravitatea incidentelor nucleare, nivelul 0 corespunde absenţei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai important, unui "accident major".

Agenţia japoneză a clasat, anterior, accidentul la nivelul 5, corespunzând unui "accident care are consecinţe extinse", în timp ce agenţia franceză din domeniu aprecia că acesta este de nivelul 6, cel al unui "accident grav".

Fukushima Daiichi este grav avariată, după ce a fost afectată de un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie.

Sistemele de răcire ale reactoarelor sunt în pană, lucru care a antrenat explozii şi emisii radioactive în atmosferă şi în Oceanul Pacific.

Aproximativ 80.000 de persoane au fost evacuate, pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, iar Guvernul a adăugat, luni, câteva localităţi, situate mai departe, pe lista zonelor care trebuie părăsite.

Legumele verzi şi laptele provenind din vecinătatea centralei au fost retrase din vânzare, din cauza unei radioactivităţi excesive, iar mai multe ţări au luat măsuri de control consolidat, chiar interzicerea unor produse alimentare japoneze.

Autorităţile încearcă să împiedice acest accident să degenereze într-o catastrofă majoră, vărsând importante cantităţi de apă în reactoare, pentru a opri combustibilul nuclear să intre în fisiune.

Tehnicienii operatorului centralei încearcă, în plus, să repare instalaţiile, sperând să poată reporni sistemul de răcire normal al reactoarelor.

În cadrul acestor operaţiuni, trei angajaţi au fost iradiaţi, după ce au mers cu echipament necorespunzător prin apa puternic radioactivă care a inundat sala turbinelor unuia dintre cele şase reactoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici