EDITORIAL Lelia Munteanu: Asasinat şi tranşat - Khashoggi trăieşte?

V-am prevenit: în fabulosul Istanbul, nimic nu e ce pare a fi.

4206 afișări
Imaginea articolului EDITORIAL Lelia Munteanu: Asasinat şi tranşat - Khashoggi trăieşte?

EDITORIAL Lelia Munteanu: Asasinat şi tranşat - Khashoggi trăieşte?

Un kilim de speculaţii şi poveşti acoperă de aproape trei săptămâni ceea ce probabil e un asasinat politic – al jurnalistului saudit cu rezidenţă americană Jamal Khashoggi.

Toate se brodesc abundent în jurul câtorva informaţii verificate: consulatul saudit din Istanbul l-a invitat pe Khashoggi în 2 octombrie la ora 13, ca să ridice o copie după certificatul de divorţ, pe care o solicitase în vederea apropiatei căsătorii cu doamna Hatice Cengiz.

Iniţial – aşa cum relatează doamna Cengiz, într-un articol publicat în urmă cu câteva zile în New York Times – ar fi trebuit să se ducă singur, însă în ultimul moment ea s-a decis să nu mai meargă la Universitate, unde urmează nişte studii doctorale, şi să-l însoţească. Era vesel, fără vreun presentiment a ceea ce urma să se întâmple, îşi aminteşte H.C. Intrând în consulat, logodnicul său i-a spus, totuşi, ca dacă i se va părea că lipseşte prea mult să anunţe autorităţile turce. Aşa cum reiese şi din imaginile de pe camerele de supraveghere, jurnalistul saudit a intrat la ora 13.15 şi n-a mai ieşit nici când, la ora 15.30, programul cu publicul s-a încheiat.

Doamna Cengiz, care îl aştepta în stradă, a alertat autorităţile. Consulatul a declarat că omul părăsise sediul printr-o uşă laterală, dar n-a putut proba, argumentând că în zona respectivă nu funcţionau camerele de supraveghere.

În zilele care au urmat dispariţiei lui Khashoggi – o neobişnuită avalanşă de ştiri furnizate pe surse de poliţia turcă: comandoul de 15 saudiţi (presupuşii asasini) care a aterizat la Istanbul în dimineaţa zilei de 2 octombrie şi a decolat în aceeaşi seară (o listă cu numele acestora a fost dată publicităţii), ştirea că membrii comandoului vor fi ucişi cu toţii de autorităţile saudite, unul dintre ei fiind deja mort, în urma unui straniu accident de circulaţie care a avut loc zilele trecute la Riyadh; ceasul jurnalistului care ar fi înregistrat torturile şi asasinatul ş.a.m.d.

De departe cea mai interesantă informaţie a fost data publicităţii astăzi unul dintre cei mai cunoscuţi publicişti turci, Ahmet Hakan de la Hurriyet (“Libertatea”). Hakan dezvăluie că a primit o serie de fotografii, greu de privit, cu mâinile, picioarele şi capul unui bărbat tranşat, însoţite de mesajul că ar fi aparţinut ziaristului saudit. În aceeaşi zi însă, Hakan a primit un telefon din partea unei surse verificate, în care are deplină încredere, care i-a comunicat că tot ce s-a scris e o aiureală şi că Jamal Khashoggi trăieşte…

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici