Eliberarea autorului atentatului de la Lockerbie nu a făcut obiectul unui schimb - VIDEO

Prim-ministrul britanic, Gordon Brown, a asigurat, miercuri, că eliberarea, în august, de către Scoţia a lui Abdelbaset al-Megrahi, libianul condamnat pentru atentatul de la Lockerbie, nu a făcut obiectul niciunui schimb, informează AFP.

20 afișări
Imaginea articolului Eliberarea autorului atentatului de la Lockerbie nu a făcut obiectul unui schimb - VIDEO

Eliberarea autorului atentatului de la Lockerbie nu a făcut obiectul unui schimb - VIDEO

Eliberarea autorului atentatului de la Lockerbie nu a făcut obiectul unui schimb

"Nu a fost vorba despre conspiraţie, camuflaj, joc dublu, acord în materie de petrol sau tentativă de influenţare a miniştrilor scoţieni", a declarat Gordon Brown într-o conferinţă de presă susţinută la Birmingham (centru).

Punerea în libertate a lui al-Megrahi a corespuns "intereselor naţionale ale Marii Britanii", a explicat el, invocând deciziile autorităţilor de la Tripoli de a sista programul de arme de distrugere în masă şi de a coopera în cadrul luptei împotriva terorismului.

"Aceste probleme (au contat - n.red.) şi nu petrolul sau interesele comerciale", a subliniat liderul laburist. Eliberarea lui al-Megrahi "nu a avut niciodată legătură cu altceva", a afirmat el. "Interesul nostru a fost întotdeauna consolidarea coaliţiei împotriva terorismului internaţional", a afirmat el.

Subliniind că punerea în libertate a libianului a fost "de competenţa exclusivă" a Scoţiei, independentă de Londra în materie de justiţie, Gordon Brown a apreciat că ar fi fost inoportun pentru Guvernul britanic "să intervină".

Cu câteva ore înainte, ministrul Afacerilor Externe, David Miliband, dezminiţise deja existenţa oricărui acord "petrol contra Megrahi". "În niciun moment nu am avut intenţia de a spune că am putea oferi tipul de înţelegere care este invocată, pentru că eliberarea lui al-Megrahi nu a fost de competenţa noastră", a asigurat el.

Miliband a admis în schimb că Londra "nu vroia" ca al-Megrahi "să moară în închisoare".

Abdelbaset al-Megrahi a fost condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă pentru explozia unui avion al companiei americane Pan Am deasupra satului scoţian Lockerbie, în 1988.

Eliberarea sa în luna august, din motive umanitare, de către Scoţia a generat o controversă aprinsă, în special în Statele Unite, de unde provin majoritatea celor 270 de victime. Primirea triumfală de care a avut parte la Tripoli a agravat şi mai mult situaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici