Fiul lui Muammar Kadhafi felicită Scoţia

Fiul liderului libian, Muammar Kadhafi, Seif Al-Islam, a salutat joi seara "poziţia curajoasă" a Guvernului scoţian care a permis eliberarea lui Abdelbaset al-Megrahi, condamnat pentru atentatul de la Lockerbie.

42 afișări
Imaginea articolului Fiul lui Muammar Kadhafi felicită Scoţia

Fiul lui Muammar Kadhafi, Seif al Islam (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Abdelbaset al-Megrahi

"Cu ocazia acestui eveniment istoric, transmit mulţumiri Guvernului scoţian pentru decizia sa curajoasă şi înţelegerea în faţa unei situaţii umane speciale", a declarat Seif Al-Islam într-un comunicat publicat pe site-ul Fundaţiei Kadhafi pe care o conduce.

Principalul actor în negocierile care au dus la eliberarea lui Megrahi în Scoţia, Seif al-Islam a ajuns joi la Tripoli împreună cu acesta la bordul unui avion special, afirmând într-un comunicat că eliberarea a fost posibilă "graţie eforturilor Fundaţiei Kadhafi".

"Mulţumesc de asemenea prietenilor noştri din Guvernul britanic, care au avut un rol important ce a dus la acest final fericit", a continuat acesta, adăugând că "poporul libian nu va uita niciodată această poziţie curajoasă a Guvernelor britanic şi scoţian".

Adresându-se familiilor victimelor atentatului de la Lockerbie, el a apreciat că în pofida faptului că Abdelbaset al-Megrahi a renunţat în final la apelul împotriva condamnării sale, "acesta nu va ascunde numeroase informaţii şi probe care îi confirmă nevinovăţia, care ar putea fi dovedită în zilele următoare".

Abdelbaset al-Megrahi

Megrahi (57 de ani), suferă de cancer la prostată în fază terminală şi ar mai avea de trăit numai trei luni.

La sosirea în Libia, Abdelbaset al-Megrahi a fost primit ca un erou, în pofida criticilor Washingtonului, care a cerut autorităţilor de la Tripoli să îi rezerve o primire discretă şi a apreciat eliberarea libianului drept "o eroare".

Megrahi a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu executarea a cel puţin 27 de ani pentru atentatul care a provocat moartea a 270 de persoane, majoritatea americani, la 21 decembrie 1988, în timp ce un aparat de tip Boeing 747 al companiei Pan Am, care efectua cursa Londra-New York, a explodat deaspura localităţii Lockerbie, un mic oraş scoţian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici