Engleza a devenit a doua limbă în una din nouă şcoli în Marea Britanie. Pe ce loc se află româna

Numărul copiilor est-europeni care învaţă în Marea Britanie aproape s-a triplat în perioada 2008-2013, de la 44.000 la 123.000, iar al românilor a crescut de peste cinci ori, de la 1.420 în 2008 la 8.906 în 2013, potrivit unor date oficiale.

2532 afișări
Imaginea articolului Engleza a devenit a doua limbă în una din nouă şcoli în Marea Britanie. Pe ce loc se află româna

Engleza a devenit a doua limbă în una din nouă şcoli în Marea Britanie. Pe ce loc se află româna (Imagine: Shutterstock)

Potrivit Daily Mail, "în mod surprinzător una din nouă şcoli are în prezent o majoritate de copii care nu vorbesc limba engleză ca prima limbă", datele oficiale "relevând presiunea enormă pe care migrarea în masă o exercită asupra şcolilor" britanice.

Tabloidul prezintă un "Top zece" al limbilor vorbite ca primă limbă în şcolile britanice pe care precizează că l-a întocmit cu ajutorul unor date pe care le-a obţinut de la Ministerul britanic al Educaţiei, în baza legislaţiei privind accesul liber la informaţii, înaintea anulării restricţiilor pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor la 1 ianuarie 2014, subliniind asupra unei "tendinţe de creştere".

The Daily Mail a întocmit topul după criteriul creşterii numărului de copii în perioada ianuarie 2008-ianuarie 2013. Astfel, cea mai mare creştere a înregistrat-o româna, cu 527%, urmată de letonă (414), ungară (359), bulgară (255), slovacă (246), lituaniană (214), cehă (205), rusă (138) şi poloneză (136).

Însă, ca număr, poloneza este cea mai vorbită prima limbă în ianuarie 2013 (63.257 de copii), urmată de lituaniană (13.650) şi rusă (9.153), româna ocupând locul al patrulea (8.906), iar bulgara (4.335 de copii) ocupând ultimul loc după acest criteriu. În cazul letonei şi ungarei nu există date în ianuarie 2008, publicaţia introducându-le în clasament cu un număr teoretic de 999 de elevi.

Şcolile se confruntă deja cu problema cererii de locuri, unele organizând clase "temporare", mai scrie tabloidul, adăugând că, potrivit unor estimări oficiale, în următorul deceniu vor fi necesare un milion de locuri suplimentare. "Guvernul va cheltui cinci miliarde de lire sterline până în 2015 cu suplimentarea numărului de locuri, pentru a face faţă crizei", subliniază publicaţia.

Copiii care nu vorbesc engleza ca prima limbă, "exercită totodată o uriaşă presiune financiară asupra şcolilor", continuă tabloidul. Costul educării lor este estimat la 30.000 de lire sterline anual (36.285 de euro), în timp ce pentru ceilalţi este de 5.000 de lire sterline (peste 6.000 de euro) pe an, din cauza "asistenţei intensive la ore".

Creşterea cererii de locuri în şcoli este cauzată de creşterea ratei naşterilor, imigraţiei şi costurilor prea mari ale educaţiei private, pe care şi-o pot permite puţine familii din clasa de mijloc, potrivit publicaţiei.

În afară de numărul familiilor care emigrează în Marea Britanie, presiunea creşte şi din cauza ratei mari a naşterilor în rândul familiilor de emigranţi care s-au stabilit deja în Marea Britanie, potrivit Biroul Naţional britanic de Statistică, citat de ziar. Rata naşterilor în cazul emigrantelor românce este 2.93 copii, în timp ce în Romania rata naşterilor este 1,25, iar în Marea Britanie de 1,84, precizează aceeaşi sursă.

În prezent, în şcolile primare şi secundare din Marea Britanie se vorbesc 309 limbi şi dialecte, de la afrikaans şi amharică (limbă semitică vorbită în Etiopia) până la shqip (limbă indoeuropeană vorbită în Albania şi Kosovo) şi zulu, potrivit tabloidului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici