Erori ale piloţilor, la originea morţii preşedintelui macedonean Boris Trajkovski în 2004

Mai multe erori făcute de piloţi s-au aflat la originea accidentului de avion din Bosnia în urma căruia a murit, în 2004, preşedintele macedonean Boris Trajkovski, potrivit concluziilor unei anchete internaţionale publicate sâmbătă, relatează AFP.

227 afișări
Imaginea articolului Erori ale piloţilor, la originea morţii preşedintelui macedonean Boris Trajkovski în 2004

Erori ale piloţilor, la originea morţii preşedintelui macedonean Boris Trajkovski în 2004 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această anchetă confirmă concluziile investigaţiilor efectuate de către autorităţile din Bosnia imediat după accident, produs pe 26 februarie 2004, care au menţionat că a avut loc o eroare de pilotaj.

"Mai multe erori sistematice ale piloţilor au fost decisive în căderea aparatului'', a declarat la Skopje Omer Kulic, preşedintele Comisiei internaţionale care a realizat în ultimii doi ani o anchetă privind accidentul aviatic.

Drama s-a produs în momentul unei încercări de aterizare, pe timp nefavorabil, a avionului prezidenţial, un Beechcraft 200 Super King Air, pe aeroportul din Mostar, în sudul Bosniei.

Toate cele nouă persoane care se aflau la bord, inclusiv preşedintele macedonean, au murit în urma acestui accident.

Ignjat Pancevski, avocatul familiei unui consilier prezidenţial mort în accident, a declarat anterior că un avion militar l-ar fi doborât pe cel în care se afla preşedintele, acesta şi consilierii fiind "executaţi" după căderea aeronavei.

Guvernul macedonean a ordonat, în 2012, redeschiderea anchetei privind moartea preşedintelui Trajkovski în Bosnia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici