Europa se pregăteşte pentru războiul comercial cu Regatul Unit

Marea Britanie face modificări unilaterale în acordul Brexit cu privire la Irlanda de Nord. Relaţiile dintre Marea Britanie şi Franţa se înrăutăţesc.

15440 afișări
Imaginea articolului Europa se pregăteşte pentru războiul comercial cu Regatul Unit

Sursa Foto - Hepta

La un prânz privat recent, un lider european, întrebat dacă crede că dificultăţile din Irlanda de Nord ar putea duce la un război comercial, a răspuns scurt „da”. Creşte posibilitatea unei deteriorări majore a relaţiilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit.

Se dezbate dacă Marea Britanie face modificări unilaterale în acordul Brexit cu privire la Irlanda de Nord şi dacă aceste mişcări sunt considerate ilegale.

Herbert Deiss, directorul executiv al celui mai mare producător auto din Europa, Volkswagen, a anunţat că recent a găzduit discuţii la nivel înalt cu ambasadorul britanic la Berlin despre posibilitatea unui război comercial dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, transmite BBC

"Există multă comunicare. Şi există şi o dependenţă", mi-a spus el. „Avem o marcă britanică, Bentley, care se descurcă extrem de bine... de asemenea, Marea Britanie este cea mai mare piaţă de export din Europa pentru mărcile premium pentru VW şi Audi... aşa că cred că va exista, să spunem, un interes reciproc acum. pentru a menţine [comerţul] deschis”.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki a spus că războaiele comerciale sunt o „situaţie în care toţi au de pierdut” ş a sugerat că antagonismul cheie asupra căruia încerca să găsească un compromis era între Paris şi Londra.

Marea Britanie dezvăluie planuri de a renunţa la anumite părţi ale acordului UE privind Brexit. „Nu vrem război comercial UK-UE” , spune premierul irlandez
„Vom încerca să calmăm cât mai mult posibil situaţia dintre Franţa şi Regatul Unit, pentru că cred că doar Putin şi inamicii noştri vor fi mulţumiţi de încă un dezacord între parteneri atât de apropiaţi precum Regatul Unit şi Uniunea Europeană”. el a spus.

Taoiseach-ul irlandez, Micheál Martin,  a spus că „sperăm  că o astfel de soartă va fi evitată pentru că un război comercial ar fi şocant  şi  inutil”.

Întrebat dacă UE pregăteşte liste cu mărfuri din Regatul Unit împotriva cărora să le impună tarife,  Martin  a spus: „Nu vom intra în detalii despre aşa ceva, pentru că sperăm că acesta este ceva la care nu trebuie să ne gândim niciodată. Deocamdată, spun pur şi simplu, şi am spus constant, coborâţi acolo, intraţi în tunel, guvernul Regatului Unit şi UE, negociaţi şi aduceţi tehnocraţii acolo".

În săptămânile următoare, diplomaţii irlandezi au parcurs coridoarele Europei, avertizând despre ceea ce ei consideră un „punct de jos” în relaţiile UE-Marea Britanie şi spun că Berlinul şi Parisul susţin un răspuns ferm.

În războaiele comerciale recente cu SUA în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, de exemplu, UE (cu Regatul Unit ca membru de atunci) a concentrat represaliile împotriva motocicletelor americane Harley Davidson, blugilor Levi şi băuturii whisky Jack Daniel şi sucului de portocale din Florida.

SUA s-au concentrat, la rândul lor, pe celebrele exporturi ale Marii Britanii de caşmir şi whisky. Toate au fost alese în mod deliberat pentru a maximiza presiunea politică şi durerea de cap în statele swing. Procesul echivalent pentru Marea Britanie s-ar putea concentra pe exporturile de maşini din nord-est, pe pescuit şi exporturile agricole. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici