Evacuările masive ale străinilor din Libia continuă

Evacuările masive de străini din Libia au continuat duminică, în contextul sosirii unei nave militare italiene la Catania, în Sicilia, cu peste 260 de persoane la bord, în timp ce aproximativ 100.000 de persoane au părăsit, deja, ţara.

35 afișări
Imaginea articolului Evacuările masive ale străinilor din Libia continuă

Evacuările masive ale străinilor din Libia continuă

"Aproximativ 100.000 de persoane", în principal muncitori egipteni şi tunisieni, au părăsit Libia pentru a se refugia în ţări vecine, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care încearcă să le vină în ajutor, iar exodul continuă.

La Malta, o navă, Toscana, era aşteptată duminică la prânz, cu peste 1.800 de muncitori la bord, în special coreeni şi filipinezi.

În Tunisia vecină, o filială locală a Semilunii Roşii vorbeşte despre o "criză umanitară" şi face apel la ajutor. "Peste 10.000 de persoane, majoritatea egipteni", au plecat din Libia numai sâmbătă, prin principalul punct de trecere a frontierei, Ras Jedir.

"Peste 10.000 de persoane au trecut (frontiera) ieri, prin (punctul) Ras Jedir. Este o criză umanitară. Lansez un apel insistent ca toată lumea să ajute la soluţionarea acestei probleme", a declarat Monji Slim, preşedintele Comitetului Regional al Semilunii Roşii, la Ben Guerdane, primul oraş de la frontieră.

Peste 40.000 de persoane au tranzitat acest post de frontieră într-o săptămână, dintre care peste 15.000 sunt egipteni, iar acest flux continua duminică.

În Germania, Ministerul Apărării a anunţat duminică, pe site-ul său, că două dintre avioanele sale Transall C-160 au evacuat, cu o zi înainte, 133 de persoane, din Libia. Avioanele au efectuat această operaţiune către Creta, cu soldaţi înarmaţi la bord.

Sute de vietnamezi, indieni sau filipinezi, care au părăsit, deja, bogatul stat petrolier, unde munceau în cadrul unor multinaţionale, au declarat că s-au temut că nu se vor putea întoarce acasă, în viaţă.

"Am crezut că nu voi putea să mă întorc acasă. Pe aeroportul din Tripoli se efectuau numeroase tiruri. Situaţia era, cu adevărat, haotică", a declarat Vu Van Loi, unul dintre cele câteva sute de muncitori vietnamezi, ajunşi pe aeroportul din Hanoi, ţinându-şi fiica în braţe.

Primii 300 de indieni evacuaţi din Libia au ajuns la New Delhi sâmbătă, la bordul unui avion al companiei Air India, în timp ce un al doilea avion, cu aproximativ 250 de pasageri la bord, urma să ajungă duminică dimineaţa.

Pasagerii au evocat scene de jaf şi de furt, subliniind că au putut scăpa în ultimul moment.

"Mă simt în paradis", a declarat, la sosire, Mohammed Sali, în vârstă de 63 de ani, care a dat asigurări că a fost ameninţat cu moartea de o bandă de persoane înarmate cu cuţite, care l-a jefuit de toate bunurile sale.

Între cei 258 de pasageri străini ajunşi duminică dimineaţa la Catania, în Sicilia, la bordul navei militare San Giorgio, se aflau 121 de italieni, dar şi albanezi, austrieci, algerieni, belgieni, britanici, croaţi, francezi şi portughezi.

"Pentru noi este un fel de miracol că am reuşit să ajungem în Italia", a declarat, la coborârea din navă, Francesco Baldassare, un tânăr italian, în vârstă de aproximativ 30 de ani.

Italia, fostă putere colonială în Libia, a evacuat, până în prezent, aproximativ 1.400 dintre cei 1.500 de rezidenţi ai săi care se află în această ţară.

Zeci de mii de muncitori străini au părăsit Libia cu avionul, cu maşinile sau vaporul, plecând dintr-o ţară rămasă pradă focului şi vărsării de sânge, în care, în confruntări, au fost ucise numeroase persoane. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a evocat numărul de aproximativ 1.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici