Eveline Widmer-Schlumpf a fost aleasă preşedinte al Elveţiei

Ministrul Finanţelor Eveline Widmer-Schlumpf (centru-dreapta) a fost aleasă miercuri să ocupe funcţia de preşedinte al Elveţiei în următorul an, succedând socialistei Micheline Calmy-Rey.

176 afișări
Imaginea articolului Eveline Widmer-Schlumpf a fost aleasă preşedinte al Elveţiei

Eveline Widmer-Schlumpf a fost aleasă preşedinte al Elveţiei (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Widmer-Schlumpf, membră a Partidului burghez democratic (PBD), a fost aleasă de parlamentari cu 174 de voturi şi va deţine preşedinţia Confederaţiei elveţiene în 2012.

Preşedinţia Elveţiei este asigurată anual prin rotaţie de către un membru al Consiliului federal (guvern) conform unei liste prestabilite în ordinea vechimii.

În final, guvernul va avea un singur ministru nou deoarece Parlamentul i-a reales pe cei şase consilieri federali în afară de socialistul Alain Berset ales în locul lui Micheline Calmy-Rey, care şi-a anunţat în septembrie demisia din guvern unde ocupa funcţia de ministru al Afacerilor Externe.

Consiliul federal nu va mai fi compus dintr-o majoritate de femei.

Pragul majoritar fusese depăşit la 22 septembrie 2010 cu alegerea lui Simonetta Sommaruga. Membra partidului socialist s-a alăturat astfel lui Micheline Calmy-Rey (PS), Doris Leuthard (PDC) şi Eveline Widmer-Schlumpf (PBD).

Aceasta din urmă a rezistat atacurilor partidului UDC (dreapta populistă), care urmărea să-şi recupereze locul, şi şi-a menţinut portofoliul de ministru, ocupând acum şi funcţia de preşedinte.

Pentru prima dată în istoria sa, Confederaţia va fi prezidată de un membru al PBD.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici