Experţi ONU inspectează armamentul confiscat pe o navă nord-coreeană în Panama - VIDEO

Experţi ONU au început marţi, în Panama, inspectarea armamentului confiscat în iulie pe o navă nord-coreeană, imobilizată după ce la bordul acesteia au fost descoperite rachete cubaneze nedeclarate, au anunţat autorităţile panameze.

303 afișări
Imaginea articolului Experţi ONU inspectează armamentul confiscat pe o navă nord-coreeană în Panama - VIDEO

Experţi ONU inspectează armamentul confiscat pe o navă nord-coreeană în Panama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Misiunea ONU se află în ţară şi a început să lucreze", a declarat pentru AFP ministrul panamez al Securităţii Jose Raul Molino.

"Pentru Panama, această problemă reprezintă un incident care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, ci nu un caz care să poată să fie soluţionat altfel decât prin această instanţă internaţională", a subliniat ministrul în continuare, citat într-un comunicat emis de ministerul său.

Trimişi la faţa locului până vineri, la solicitarea statului Panama, experţii urmează să prezinte ulterior un raport Comitetului pentru Sancţiuni, subordonat Consiliului de Securitate, care va decide, atunci, dacă este vorba despre o încălcare a regimului sancţiunilor cărora le este supus Phenianul.

Grupul de şase inspectori este condus de britanicul David Martin Uden, un fost ambasador în Coreea de Sud, devenit în 2012 coordonator al grupului de experţi ONU privind sancţiunile adoptate împotriva Coreei de Nord, au anunţat surse diplomatice.

La 10 iulie, nava nord-coreeană Chong Chon Gang, provenind din Cuba, a fost controlată în timp ce se pregătea să intre în Canalul Panama, autorităţile panameze suspectând prezenţa la bord a unor droguri ascunse în încărcătura de 220.000 de chintale de zahăr. Inspecţii efectuate în pofida rezistenţei echipajului au permis descoperirea, sub sacii de zahăr brun, a unor containere cu material militar.

Cuba a dezvăluit că este vorba despre "240 de tone de armament defensiv învechit - două rachete complete sol-aer de tip Volga şi Peciora, nouă rachete cu rază lungă de acţiune în piese detaşate, două avioane de tip Mig-21 şi 15 motoare pentru acest tip de aparat -, toate fabricate la mijlocul secolului trecut şi care urmau să fie reparate (în Coreea de Nord)şi să revină" în ţară.

Statele Unite şi alte ţări au afirmat că descoperirea acestor arme cubaneze nedeclarate la bordul navei nord-coreene constituie o încălcare a sancţiunilor ONU aplicate Coreei de Nord din cauza programului său de înarmare nucleară.

Cei 35 de marinari nord-coreeni care se aflau la bordul navei au fost încarceraţi. Ei riscă până la 12 ani de închisoare pentru trafic de arme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici