Explozia din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară, ca cea de la Cernobîl

Explozia care s-a produs sâmbătă într-o centrală nucleară din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară şi nu este, prin urmare, comparabilă cu cea de la Cernobîl, au explicat sâmbătă experţii francezi.

448 afișări
Imaginea articolului Explozia din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară, ca cea de la Cernobîl

Explozia din Japonia este de origine chimică şi nu nucleară, ca cea de la Cernobîl (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Potrivit informaţiilor disponibile, nu asistăm la o explozie nucleară de tip Cernobîl, ci la o explozie de origine chimică, legată de prezenţa hidrogenului", a declarat directorul general al ASN, Autoritatea franceză pentru siguranţa nucleară, Olivier Gupta.

"Foarte clar, nu suntem într-o situaţie de tip Cernobîl, unde am asistat la continuarea reacţiei nucleare, pentru că în Japonia reactoarele sunt oprite de 24 de ore", a continuat el.

"Cel mai pobabil nu este o explozie nucleară, ci o explozie chimică legată de hidrogenul degajat. Acest lucru nu vrea să însemne că explozia nu a generat emisii radioactive", a insistat Gupta.

Pentru Jean-Mathieu Rambach, inginer expert la IRSN, Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară contactat de AFP, "explozia din această dimineaţă (...) nu ne permite să spunem că ne confruntăm cu o situaţie ca cea de la Cernobîl".

"O explozie a reactorului nu este încă exclusă, dar nu suntem în prezenţa unei reacţii nucleare în curs, deoarece (contrar a ceea ce s-a întâmplat la Cernobîl), reacţiile au fost oprite", a insistat el.

"Nu suntem deci în prezenţa unei bombe atomice: nu mai rămâne de evacuat decât puterea reziduală".

Este vorba totuşi, a apreciat el, "un eveniment major, care va fi studiat aşa cum a fost studiat şi cel de la Cernobîl sau Three Mile Island (Statele Unite în 1979)".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici