Extremiştii din cadrul Statului Islamic au capturat barajul din Mosul

Extremiştii din cadrul Statului Islamic (SI) au capturat joi cel mai mare baraj din Irak, situat la nord de Mosul, şi controlează astfel aprovizionarea cu apă şi electricitate a unei zone vaste, au anunţat vineri oficialii.

371 afișări
Imaginea articolului Extremiştii din cadrul Statului Islamic au capturat barajul din Mosul

Extremiştii din cadrul Statului Islamic au capturat barajul din Mosul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Barajul din Mosul este în mâinile insurgenţilor de ieri (joi) seară", a declarat Holgard Hekmat, purtător de cuvânt al forţelor kurde peshmerga, care controlau până atunci obiectivul.

Informaţia a fost confirmată de Bachar Kiki, şeful consiliului provincial din Ninive (nord), a cărui capitală este Mosul, ocupat de extremişti la începutul lui iunie.

Barajul de pe fluviul Tigru, situat pe malul sudic al lacului Mosul, la circa 50 de kilometri nord de oraş, furnizează apă şi electricitate în cea mai mare parte a regiunii şi este indispensabil irigării unor vaste zone agricole din provincia Ninive.

În 2007, ambasadorul american Ryan Crocker şi comandantul forţelor americane în Irak David Petraeus au avertizat cu privire la consecinţele unei catastrofe ce ar viza acest baraj, afirmând că acesta riscă să se prăbuşească.

"În cel mai grav scenariu, o ruptură instantanee a barajului de la Mosul, umplut la capacitate maximă, ar putea provoca un val de 20 de metri asupra oraşului Mosul, ceea ce ar determina pierderi de vieţi omeneşti şi pagube considerabile", au scris ei într-o scrisoare adresată premierului irakian Nuri al-Maliki.

SI utilizează barajele pe care le controlează ca arme ce îi pot permite să inunde zone vaste. Anul acesta, extremiştii au inundat importante sectoare din jurul oraşului Fallujah, la vest de Bagdad.

Dar Mosul este fieful insurgenţilor din Irak şi barajul este important pentru economia SI şi dorinţa sa de a construi un stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici