FAZ: Planul german privind legalizarea canabisului va genera victime suplimentare şi va îngreuna sarcinile poliţiei

Proiectul Guvernului german privind legalizarea parţială a consumului de canabis va genera mai multe victime, va contribui la amplificarea tranzacţiilor pe piaţa neagră şi va forţa autorităţile de control să intensifice acţiunile, comentează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

321 afișări
Imaginea articolului FAZ: Planul german privind legalizarea canabisului va genera victime suplimentare şi va îngreuna sarcinile poliţiei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"De fapt, coaliţia de guvernare de la Berlin voia relaxarea reglementărilor pentru companii şi reducerea birocraţiei. Însă decizia Guvernului privind legalizarea parţială a consumului de canabis nu va implica doar costuri mai mari, ci şi sarcini suplimentare. Prin urmare, o politică eşuată în domeniul combaterii traficului de droguri nu ar trebui înlocuită cu una şi mai proastă, care ar periclita şi mai mulţi oameni", atrage atenţia editorialistul Reinhard Müller, într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung sub titlul "Liberalizarea consumului de canabis: dorinţa falsă a inimii".

Editorialistul avertizează că, în virtutea noilor reglementări, tranzacţiile cu droguri pe piaţa neagră ar putea creşte în continuare. "Iar autorităţile judiciare şi poliţia vor purta o povară suplimentară. În acest moment, este deja posibil să fie evitată inculparea penală pentru deţinerea unor cantităţi mici de droguri, astfel că efortul justiţiei este limitat. Dar noile reglementări vor genera sarcini suplimentare, întrucât noile modalităţi de achiziţie sunt complexe", subliniază editorialistul Reinhard Müller.

"Întrebarea este şi ce efecte va avea legalizarea canabisului asupra acţiunilor de combatere a criminalităţii organizate. (...) Rămâne un mister de ce coaliţia guvernamentală prezintă acest proiect, care din fericire nu a devenit încă lege, ca un moment crucial în sensul protejării copiilor şi tinerilor, precum şi ca fiind o iniţiativă de simplificare a sarcinilor poliţiei", concluzionează editorialistul.

Guvernul Germaniei a definitivat, miercuri, proiectul de lege elaborat de ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, privind legalizarea consumului de canabis, urmând să fie propus spre votul Parlamentului, pe fondul criticilor unor oficiali şi specialişti. "Este vorba despre un moment crucial al unei politici privind canabisul care din păcate a eşuat", a declarat Karl Lauterbach, citat de publicaţia Süddeutsche Zeitung, argumentând că trebuie contracarate activităţile de pe piaţa neagră a drogurilor. "De aceea, este necesară o legalizare controlată, printr-o lege care să aibă simţul proporţiilor", a subliniat ministrul german al Sănătăţii.

Însă criticii îl acuză pe Lauterbach că ignoră problemele de sănătate şi protecţia tinerilor. "Protejarea copiilor şi a tinerilor este o componentă centrală a proiectului legislativ. În cazul persoanelor aflate în creştere, creierul poate fi afectat permanent de consum", a admis ministrul german al Sănătăţii.

Conform proiectului de lege, canabisul va fi eliminat de pe lista substanţelor interzise. Deţinerea a 25 de grame de canabis nu va fi sancţionată, iar cel mult trei plante de canabis vor putea fi cultivate. Totuşi, canabisul nu va ajunge în magazine, întrucât legislaţia Uniunii Europene interzice acest lucru. Asociaţiile care cultivă canabis îl vor putea oferi în cluburi în scop recreaţional, în cantităţi de până la 25 de grame pe zi şi 50 de grame pe lună, în cluburi care vor putea avea cel mult 500 de membri. Minorii nu vor putea consuma canabis, iar tinerii între 18 şi 21 de ani vor avea o limită legală de consum de 30 de grame pe lună.

De asemenea, vor fi fixate reguli suplimentare pentru şoferi. Proiectul urmează să fie supus dezbaterii şi aprobării în Bundestag şi Bundesrat, cele două Camere ale Parlamentului german.

Oficiali regionali: Va fi pierdut controlul asupra consumului

Miniştrii de Interne din landurile Nordrhein-Westfalen şi Saxonia, Herbert Reul şi Armin Schuster, membri ai formaţiunii de opoziţie Uniunea Creştin-Democrată (CDU), au criticat planurile Guvernului cancelarului social-democrat Olaf Scholz. "Prin această lege va fi pierdut total controlul asupra consumului de canabis", au avertizat cei doi oficiali, citaţi de postul RND şi de publicaţia Die Welt.

Herbert Reul a atras atenţia că sarcinile autorităţilor vor fi complicate, nu simplificate. "Legea are un număr mare de reguli şi interdicţii. Toate acestea vor trebui verificate, iar încălcările vor trebui sancţionate", a subliniat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici