Federica Mogherini, noua şefă a diplomaţiei europene: UE va susţine Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere

Uniunea Europeană va susţine Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere, a declarat, luni, la Chişinău, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, aflată în prima vizită în străinătate de la desemnarea la conducerea diplomaţiei europene, relatează IPN, în pagina electronică.

187 afișări
Imaginea articolului Federica Mogherini, noua şefă a diplomaţiei europene: UE va susţine Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere

Federica Mogherini (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cu siguranţă, trebuie să reconfirmăm alegerea pro-europeană, care este o alegere pro-cetăţeni. Simbolismul este foarte important, dar sunt importante realizările şi rezultatele concrete", a afirmat Federica Mogherini.

Într-o întrevedere cu premierul Iurie Leancă, Federica Mogherini a afirmat că "Republica Moldova este un exemplu pentru statele cu aspiraţie europeană, pentru că a ales calea de a merge spre Vest şi, în acelaşi timp, optează pentru păstrarea unor bune relaţii cu Estul", arată un comunicat al Guvernului de la Chişinău.

Ministrul italian de Externe, care va prelua din 1 noiembrie conducerea diplomaţiei UE, a participat, luni, la Chişinău, la reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. Reuniunea a avut loc în condiţiile în care începând de luni se aplică provizoriu prevederile Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, inclusiv Acordul de Liber Schimb. Astfel, majoritatea taxelor vamale la mărfuri vor fi eliminate, cu unele excepţii, după ce Acordul intră în vigoare. De asemenea, exportatorii moldoveni de fructe şi legume vor fi scutiţi, începând din 1 septembrie, de preţurile indicative care se aplică la vamă, potrivit Unimedia.

Pe fondul embargoului impus de Rusia asupra importurilor de fructe şi legume din Republica Moldova, miniştrii de Externe din UE au fost întâmpinaţi la Chişinău cu mere, relatează Jurnal de Chişinău. De asemenea, la Palatul Republicii, unde a avut loc reuniunea, a fost instalat un măr gigantic.

Rusia a introdus de la 31 august taxe vamale la importul a 19 produse din R. Moldova, între care carne, grâu, zahăr, legume, băuturi alcoolice şi mobilă. Aceste produse erau scutite de taxe la import în baza unui acord bilateral de comerţ liber, potrivit IPN.

Restricţiile impuse de Moscova la importul de fructe moldoveneşti sunt legate de riscul reexportării de mărfuri din Uniunea Europeană, după ce Chişinăul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, a declarat recent vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Autorităţile de la Chişinău au afirmat însă în mai multe rânduri că motivele acestor restricţii sunt mai mult de natură politică decât economică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici