Financial Times: Egiptul influenţează, în mod tradiţional, agenda politică în întregul Orient Mijlociu

Egiptul influenţează, în mod tradiţional, tendinţele politice în întregul Orient Mijlociu, astfel că o eventuală înlăturare de la putere a regimului condus de Hosni Mubarak riscă să declanşeze un efect-domino şi în ţări din vecinătate, comentează Financial Times, în ediţia online.

24 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Egiptul influenţează, în mod tradiţional, agenda politică în întregul Orient Mijlociu

Financial Times: Egiptul influenţează, în mod tradiţional, agenda politică în întregul Orient Mijlociu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Egiptul este unul dintre cele două state arabe (al doilea este Iordania) care au acorduri de pace cu Israelul, iar, în mod ironic, Mubarak este susţinut de liderii israelieni.

Însă pentru sutele de mii de persoane care protestează în Piaţa Tahrir, interesele puterilor occidentale şi ale statelor vecine sunt puţin relevante. Chiar şi problema personalităţii care îl va înlocui pe Mubarak pare a fi de ordin secundar.

Pentru comunitatea internaţională, opţiunea preluării puterii de către Omar Suleiman, un asociat al lui Mubarak, cu condiţia iniţierii reformelor constituţionale, ar fi un rezultat acceptabil, deşi ideea probabil nu ar fi acceptată de protestatari, care cer formarea unui guvern de uniune naţională care să organizeze alegeri libere.

Pentru persoanele care protestează la Cairo, schimbarea regimului a devenit răspunsul magic la toate nevoie - libertate politică, locuri de muncă sau creşterea nivelului de trai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici