Financial Times: Warren Buffett se simte, la 88 de ani, mai bine decât s-ar simţi orice alt om la această vârstă/ "Legendarul" magnat vorbeşte despre şansă şi modul în care face afaceri

Warren Buffett afirmă că se simte, la 88 de ani, mai bine decât s-ar putea simţi orice altă persoană aflată la această vârstă, "legendarul" magnat american vorbind, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, despre şansă, aşteptări şi modul în care face afaceri.

2154 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Warren Buffett se simte, la 88 de ani, mai bine decât s-ar simţi orice alt om la această vârstă/ "Legendarul" magnat vorbeşte despre şansă şi modul în care face afaceri

Financial Times: Warren Buffett se simte, la 88 de ani, mai bine decât s-ar simţi orice alt om la această vârstă/ "Legendarul" magnat vorbeşte despre şansă şi modul în care face afaceri

"Pe piaţa bursieră, diferenţe mici separă succesul de eşec. Zece la sută reprezintă o diferenţă mare de performanţă, iar 100 la sută una imensă. Apoi, este Warren Buffet. În ultimii 54 de ani, acţiunile companiei sale, Berkshire Hathaway, au crescut în indexul american S&P 500 cu aproape 2,5 milioane de puncte procentuale. Gradul cu care Buffett a depăşit generaţii succesive de rivali de pe Wall Street aproape sfidează înţelegerea", comentează Financial Times.

În vârstă de 88 de ani, Warren Buffett, al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 86 de miliarde de dolari, afirmă că rămâne la conducerea Berkshire deoarece vrea să facă în continuare ceea ce a iubit de când a cumpărat primele acţiuni, într-o companie petrolieră din Oklahoma, la vârsta de 11 ani. "Nu pot cumpăra timp, nu pot cumpăra dragoste, dar pot face alte lucruri cu bani, destul de multe. De ce mă trezesc în fiecare dimineaţă, sar din pat şi sunt pasionat la vârsta de 88 de ani? Pentru că iubesc ce fac şi îi iiubesc pe oamenii cu care lucrez. Am 25 de oameni acolo. Mergem împreună la meciuri de baseball. Ei încearcă să îmi facă viaţa mai bună, eu încerc să le fac vieţile mai bune", declară Warren Buffett într-un interviu acordat FT.

Un element important este gestionarea atentă a aşteptărilor, iar a nu promite multe lucruri este o temă constantă. "Un lucru care mi-ar ruina viaţa sunt oamenii care aşteaptă mai mult decât pot oferi", spune magnatul american.

În prezent, Waren Buffett şi firma Berkshire Hathaway sunt neschimbaţi la suprafaţă. Buffett locuieşte în aceeaşi casă pe care a cumpărat-o în anii 1950. Magnatul încă lucrează la biroul tatălui său. Iar sediul firmei rămâne în Omaha. Cu toate acestea, Berkshire Hathaway utilizează acum o nouă formulă de investiţii. Cumpără companii la preţuri corecte, le finanţează prin credite economice, iar profiturile sunt reinvestite în propriul grup, astfel că sunt neimpozabile. Capitalul în exces este transferat rapid pe pieţele bursiere.

Dacă problema unei companii sunt costurile prea mari, o reacţie naturală ar fi reducerea cheltuielilor. Companiile fac acest lucru permanent - recurg la dividende sau vând unele departamente. Warren Buffett admite că ar putea avea rezultate şi cu investiţii mai mici. "Cred că dacă aş lucra cu doar un milion de dolari sau dacă Charlie Munger (vicepreşedintele Berkshire) ar lucra cu un milion de dolari, nu am avea nicio problemă să câştigăm cu 50 la sută mai puţin anual", afirmă omul de afaceri. Însă Buffett respinge ideea dividendelor. Berkshire acumulează capital, nu îl reduce. "Îmi plac afacerile pe care le am, îmi plac oamenii care le conduc, îmi plac acţionarii pe care îi avem. Este un parteneriat foarte special, dar este un parteneriat (...)", explică omul de afaceri.

În anul 2014, acţionarii Berkshire au respins ideea dividendelor, dar analiştii se întreabă dacă decizia ar mai fi aceeaşi dacă nu ar mai fi la conducere Buffett. Modul în care magnatul american reduce diferenţele bilanţurilor contabile este prin achiziţionarea de acţiuni atunci când crede că au preţurile mai mici decât valoarea reală. În opinia sa, acest lucru este obţinerea unui parteneriat la un preţ atractiv. Dar ce se întâmplă când acţiunile Berkshire sunt comercializate la un preţ corect, dar cheltuielile sunt în continuare prea mari? "Acesta este coşmarul meu", spune Buffett.

Referindu-se la viaţa personală, Buffett afirmă: "Nu sunt deranjat de gândul morţii". Însă omul de afaceri spune că se simte foarte bine. "Sunt în fiecare zi în vacanţă. Dacă ar fi un alt loc în care aş vrea să merg, este aici. Palatul bucuriei mele este aici, sunteţi aici. Aici, eu mă distrez mai mult decât s-ar putea distra orice alt om de 88 de ani din lume".

Problema succesiunii nu poate fi rezolvată în totalitate până nu se produce concret. Warren Buffet admite acest lucru: succesorii "vor trebui să demonstreze că sistemul funcţionează".

Rămâne întrebarea cât de mare este aportul adus de Warren Buffet companiei Berkshire. "I-au plăcut mult timp brandurile mari, iar el însuşi este un brand, poate cel mai puternic în domeniul financiar", observă editorialiştii Robert Armstrong, Oliver Ralph şi Eric Platt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici