Finlanda intenţionează să înceapă anul viitor construirea unui gard la graniţa cu Rusia

Finlanda a anunţat că vrea să cheltuie 139 de milioane de euro pentru a construi garduri la graniţa sa estică cu Rusia în 2023, a anunţat vineri Garda de Frontieră finlandeză.

308 afișări
Imaginea articolului Finlanda intenţionează să înceapă anul viitor construirea unui gard la graniţa cu Rusia

"În evaluarea Gărzii de Frontieră finlandeze, schimbarea mediului de securitate a făcut necesară construirea unei bariere de-a lungul unei părţi a frontierei estice", a precizat garda de frontieră într-un comunicat.

"În cazul în care Rusia îşi reduce controlul la frontieră, acest lucru ar putea provoca o presiune suplimentară pe partea finlandeză pentru a controla intrările ilegale. Finlanda nu se poate baza pe eficienţa controlului rusesc la frontieră", se mai arată în declaraţie.

Gardul planificat se va întinde pe o distanţă cuprinsă între 130 şi 260 de kilometri - doar o parte din graniţa cu Rusia - şi va dispune de echipamente de supraveghere şi, de asemenea, de un drum de patrulare.

Construcţia unui astfel de gard se aşteaptă să dureze între trei şi patru ani şi poate rezista aproximativ 50 de ani, potrivit poliţiei de frontieră finlandeze.

O secţiune pilot va fi construită în Imatra începând cu primăvara anului 2023.

Helsinki a restricţionat din ce în ce mai mult punctele de trecere la frontiera estică pe care o împarte cu Rusia.

Frontiera finlandeză a fost unul dintre puţinele puncte de intrare pentru ruşi după ce multe ţări occidentale şi-au închis spaţiul aerian şi frontierele pentru avioanele ruseşti ca răspuns la invazia din Ucraina.

Graniţa cu Rusia a fost închisă la sfârşitul lunii septembrie, cam în aceeaşi perioadă în care traficul prin frontiera terestră Finlanda-Rusia s-a intensificat, deoarece ruşii încercau să fugă de "mobilizarea parţială".

"Guvernul consideră că mobilizarea rusă şi creşterea rapidă a volumului de turişti care sosesc în Finlanda şi tranzitează Finlanda pun în pericol poziţia internaţională a Finlandei şi relaţiile internaţionale", a scris atunci Ministerul de Externe într-o declaraţie.

Acesta a precizat că în timp ce "rezoluţia are ca scop oprirea totală a turismului şi a tranzitului aferent din Rusia", "nu va împiedica călătoriile atunci când acestea sunt considerate necesare din motive umanitare, de interes naţional sau pentru îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale Finlandei".

Potrivit unui comunicat de presă din noiembrie al poliţiei de frontieră finlandeze, "numărul intrărilor a scăzut semnificativ după intrarea în vigoare a restricţiilor".

La 29 septembrie, aproximativ 8.583 de cetăţeni ruşi au trecut frontiera de est a Finlandei dinspre Rusia. Aceast număr a scăzut la 1.700 atunci când au început restricţiile la frontieră, la 30 septembrie, potrivit statisticilor poliţiei de frontieră.

Vineri, şeful departamentului pentru afaceri internaţionale al poliţiei de frontieră finlandeze, Matti Pitkaniitty, a declarat pe Twitter că bariera propusă "este mult mai mult decât un simplu gard. Este o întreagă infrastructură de frontieră nouă şi o nouă abordare a supravegherii frontierei”.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici