Forţe ruse se află "în continuare pe teritoriul Ucrainei", afirmă NATO

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa, a declarat sâmbătă, în cursul unei reuniuni NATO de la Vilnius, că forţele ruse se află "în continuare pe teritoriul Ucrainei", relatează AFP.

475 afișări
Imaginea articolului Forţe ruse se află "în continuare pe teritoriul Ucrainei", afirmă NATO

Forţe ruse se află "în continuare pe teritoriul Ucrainei", afirmă NATO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ceea ce priveşte prezenţa forţelor armate ruse pe teren, confirm că ele sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei", a declarat generalul Breedlove, fără a preciza numărul de militari ruşi care ar fi în Ucraina.

Generalul american a afirmat că armistiţiul încheiat pe 5 septembrie între separatişti şi forţele de la Kiev "există doar pe hârtie" şi că "ceea ce se întâmplă pe teren este cu totul altă istorie". "Dar sperăm că această situaţie se va schimba", a adăugat el.

"Fluxul neîncetat al forţelor ruse şi al celor proruse peste frontieră face practic imposibilă estimarea numărului lor", a declarat generalul, într-o conferinţă de presă la Vilnius.

În cursul unei reuniuni de două zile, şefii de stat major din cadrul NATO au discutat despre securitatea regională şi despre relaţiile lor cu Rusia, în contextul în care o nouă încetare a focului a fost semnată la Minsk între separatişti şi Kiev.

Generalul Breedlove şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că memorandumul semnat sâmbătă va avea rezultate pozitive.

La începutul săptămânii, Breedlove a avertizat că Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria scenariul "războiului hibrid", aplicat în Ucraina.

Reprezentanţii Kievului şi separatiştilor s-au înţeles, sâmbătă, asupra unui armistiţiu şi creării unei zone demilitarizate pe o rază de 30 de kilometri în estul Ucrainei, au anunţat cele două părţi după şapte ore de negocieri la Minsk.

Documentul de nouă puncte prevede, în special, încetarea utilizării armelor şi o retragere cu 15 kilometri de la linia de contact a artileriei grele a celor două tabere, a precizat fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima..

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici