Forţele guvernamentale irakiene au intrat în oraşul strategic Baiji

Forţele guvernamentale irakiene au intrat vineri în Baiji, la nord de Bagdad, şi au reluat controlul asupra a două cartiere din acest oraş strategic controlat de de mai multe luni de către jihadişti, au dat asigurări ofiţeri din cadrul armatei, citaţi de AFP.

225 afișări
Imaginea articolului Forţele guvernamentale irakiene au intrat în oraşul strategic Baiji

Forţele guvernamentale irakiene au intrat în oraşul strategic Baiji (Imagine: AFP./ Mediafax Foto)

Forţele guvernamentale irakiene "au intrat în Baiji (...) şi au avansat spre cartierele Al-Sinai şi Al-Tamim, pe care le-au eliberat" de jihadişti, potrivit generalului Abdulwahab al-Saadi, însărcinat cu coordonarea operaţiunilor militare în această zonă.

"Forţele noastre staţionează în mai multe locuri şi la bariere" din oraş, a adăugat comandantul Hassan Mekhlif, care a participat la operaţiuni, confirmând reluarea controlului asupra celor două cartiere.

Un alt general din cadrul armatei a explicat că asaltul de la Baiji a fost precedat de bombardamente împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Stat Islamic (SI), care au ocupat acest oraş în iunie, la puţin timp după lansarea unei ofensive-fulger în Irak.

Potrivit acestui general, asaltul de la Baiji a fost întrerupt de un atac asupra cartierului general al comandamentului însărcinat cu operaţiuni în zonă, situat la Universitatea din Tikrit, la sud de Baiji. Insurgenţii, care au încercat să provoace explozia a trei maşini-capcană împotriva clădirii, au fost respinşi la capătul a trei ore de confruntări, a adăugat el.

Forţe irakiene de securitate, miliţii şi membri ai triburilor aliate Guvernului de la Bagdad s-au concentrat în ultimele zile în zona Baiji, avansând dinspre sud în cadrul unei operaţiuni lansate în urmă cu peste două săptămâni pentru reluarea controlului asupra acestui oraş.

Baiji este situat strategic, pe drumul principal spre Mosul (nord), un alt oraş aflat sub controlul jihadiştilor.

Reluarea controlului asupra Baiji ar putea permite securizarea principalei rafinării din ţară, situată în apropiere de acest oraş şi unde forţele irakiene de securitate rezistă de câteva luni în faţa asalturilor jihadiste.

Însă, chiar şi cu sprijinul raidurilor aeriene ale coaliţiei conduse de Statele Unite, reluarea controlului asupra Baiji se anunţă dificilă pentru forţele irakiene, care au suferit deja mai multe eşecuri în încercările lor de a recâştiga teren în faţa SI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici