Forţele kurde controlează oraşul petrolier Kirkuk

Forţele kurde irakiene au preluat, joi, controlul oraşului petrolier Kirkuk, pentru a-l proteja de un posibil asalt al insurgenţilor care au ocupat teritorii extinse din Irak în ultimele zile, potrivit oficialilor kurzi.

248 afișări
Imaginea articolului Forţele kurde controlează oraşul petrolier Kirkuk

Forţele kurde controlează oraşul petrolier Kirkuk (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceasta este prima dată când forţele kurde controlează total acest oraş multietnic situat la 240 de kilometri nord de Bagdad, unde în mod normal securitatea este asigurată de o forţă de poliţie comună formată din elemente arabe, kurde şi turkmene.

"Desfăşurarea forţelor în jurul oraşului Kirkuk a fost finalizată şi controlăm în întregime oraşul", a declarat pentru AFP colonelul Fateh Rauf, comandat în cadrul Peshmergas (forţele kurde de securitate).

El a asigurat că forţele kurde nu vor permite "niciunui membru al grupării radicale islamiste Statul Islamic în Irak şi Levant să intre în Kirkuk", după ce insurgenţii au lansat o ofensivă fulgerătoare marţi şi au preluat controlul asupra oraşului Mosul, cel de-al doilea ca mărime din Irak, şi asupra provinciei Ninive, precum şi asupra unor sectoare din provinciile Salaheddine şi Kirkuk.

Guvernatorul provinciei Kirkuk, Najmeddine Omar Karim, a declarat că "forţele Peshmergas au acoperit vidul de putere apărut în urma retragerii armatei irakiene" din sudul şi vestul oraşului.

El a asigurat că există "contacte permanente cu autorităţile de la Bagdad" în legătură cu situaţia din teren. "Intenţionăm să recuperăm controlul asupra zonelor cucerite de combatanţii din SIIL", a adăugat el, fără a detalia şi fără a preciza dacă forţele kurde au acordul Bagdadului pentru a prelua controlul asupra oraşului Kirkuk.

Kirkuk este capitala provinciei cu acelaşi nume, locuită de etnici kurzi, arabi şi turkmeni, suniţi şi şiiţi, şi care a fost în mai multe rânduri teatrul violenţelor.

Regiunea autonomă Kurdistan doreşte includerea oraşului în cadrul regiunii, însă Guvernul federal refuză o astfel de opţiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici