Islamiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant, la mai puţin de 100 km de Bagdad. Parlamentul va decreta STARE DE URGENŢĂ

Jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care au lansat o ofensivă-fulger în nordul şi centrul Irakului, îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către Bagdad, potrivit unui purtător de cuvânt al SIIL, citat de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste. Rebelii se aflau, joi, la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad.

2614 afișări
Imaginea articolului Islamiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant, la mai puţin de 100 km de Bagdad. Parlamentul va decreta STARE DE URGENŢĂ

Islamiştii din gruparea Statul Islamic în Irak şi Levant îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către Bagdad, anunţă SITE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 10:00 - Rebelii din cadrul SIIL se află la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad

Rebelii se aflau, joi, la mai puţin de 100 de kilometri de Bagdad, după ce au preluat controlul asupra unor teritorii extinse din nordul Irakului, unde au lansat o ofensivă fulgerătoare la începutul săptămânii, au anunţat joi mai mulţi oficiali citaţi de AFP.

Rebelii au preluat controlul asupra oraşului Dhuluiya, situat la 90 de kilometri nord de Bagdad, au precizat un colonel al poliţiei şi locuitori contactaţi prin telefon de AFP. 

Un localnic a povestit pentru AFP că bărbaţi înarmaţi patrulează pe străzi, în timp ce forţele guvernamentale sunt absente din acest sector.

Înainte de sosirea în oraş, insurgenţii au încercat să preia Samarra, dar au fost împiedicaţi de forţele guvernamentale. 

În Samarra, un atentat împotriva unui mausoleu şiit în februarie 2006 a declanşat un conflict sângeros între sunniţi şi şiiţi şi a provocat zeci de mii de morţi până la începutul lui 2008, în plină prezenţă a trupelor americane.

Parlamentul se va reuni joi pentru a decreta stare de urgenţă, la apelul Guvernului lui Nuri al-Maliki. Reuniunea urmează să înceapă la ora 12.00 (12.00 ora României). 

De marţi, combatanţii din cadrul organizaţiei Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL) au ocupat, în nordul ţării, cel de-al doilea oraş ca mărime din Irak, Mosul, şi provincia Ninive din care face parte acesta, precum şi sectoare din două provincii vecine, Kirkuk şi Salaheddine, majoritar sunnite. Miercuri, ei au preluat controlul oraşului Tikrit, situat la 160 de kilometri nord de Bagdad. 

Purtătorul lor de cuvânt, Abu Mohammed al-Adnani, le-a cerut miercuri să se îndrepte către Bagdad şi l-a criticat pe Maliki pentru "incompentenţă", într-o înregistrare audio difuzată de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE.

Într-o înregistrare audio datată de miercuri şi atribuită purtătorului de cuvânt al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta din urmă le "spune soldaţilor să meargă la Bagdad" şi îl critică pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru "incompetenţă", potrivit SITE, reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste.

"Continuaţi să vă extindeţi. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad şi la Karbala. Puneţi-vă centurile şi fiţi pregătiţi", afirmă purtătorul de cuvânt, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE.

"Mergeţi la Bagdad", spune el în continuare.

Adresându-se lui Maliki, pe care îl califică un "vânzător de lenjerie de corp", el declară: "Nimeni nu este mai nebun decât dumneavoastă, cu excepţia celor care vă acceptă ca premier şi comandant".

"Aţi pierdut o ocazie istorică pentru poporul vostru de a controla Irakul şi şiiţii vă vor blestema întotdeauna, atâta timp cât vor trăi", adaugă purtătorul de cuvânt.

Ultima cucerire a jihadiştilor sunniţi este oraşul Tikrit, la 160 de kilometri nord de Bagdad. Ei au mai încercat, fără succes, să ocupe Samarra, la aproximativ o sută de kilometri de capitala Irakului, potrivit unor martori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici