Forţele lui Kadhafi, în avantaj la o lună după izbucnirea revoltei din Libia

Forţele pro-Kadhafi erau în avantaj, marţi, în Libia, la o lună după izbucnirea insurecţiei, bombardând intens Ajdabiya (est) şi anunţând o ofensivă asupra fiefului insurgenţilor, la Benghazi (est), în contextul în care G8 nu a ajuns la un acord asupra unei intervenţii militare.

27 afișări
Imaginea articolului Forţele lui Kadhafi, în avantaj la o lună după izbucnirea revoltei din Libia

Forţele lui Kadhafi, în avantaj la o lună după izbucnirea revoltei din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul libian, Muamar Kadhafi, a declarat marţi seara, într-un discurs televizat, că este "hotărât să strivească inamicii". "Dacă este vorba despre un complot străin îl vom strivi, dacă este vorba despre un complot intern, de asemenea o să-l strivim", a subliniat el.

Forţele guvernamentale au lansat aviaţia şi artileria grea asupra oraşului Ajdabiya, un nod strategic de comunicaţii şi ultimul bastion aflat sub controlul rebelilor până la Benghazi, la 160 de kilometri mai la sud, blocând principala cale de legătură între cele două localităţi.

Televiziunea oficială şi, ulterior, un oficial guvernamental libian au anunţat că Ajdabiya se afla sub controlul forţelor loialiste.

Adjunctul ministrului Afacerilor Externe, Khaled Kaaim, a declarat, marţi seara, pentru AFP, că Ajdabiya se afla "sub controlul" forţelor loiale lui Muammar Kadhafi.

Informaţia a fost dezminţită, anterior, de purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional Libian, instanţa care îi conduce pe rebeli, cu sediul la Benghazi.

"Ajdabiya se află, în continuare, în mâinile revoluţionarilor", a declarat acest purtător de cuvânt, Khaled El-Sayeh, adăugând că "unităţi de armată au încercat să intre în oraş, dar forţele (insurgente) le-au respins". El a dezminţit, totodată, o retragere a insurgenţilor către Benghazi, în pofida scenelor de haos la care a asistat un jurnalist AFP.

Sute de civili şi insurgenţi fugeau din Ajdabiya către Benghazi, cu maşini, camioane şi camionete.

"Mi-am luat familia, tot ce-am putut aduna şi am plecat", a declarat Said, în vârstă de 42 de ani, care a declarat că "au fost lansate numeroase bombe".

În confruntări au fost ucise cel puţin trei persoane, iar aproximativ 15 au fost rănite, potrivit unor medici. În noaptea precedentă au fost înregistraţi doi morţi.

"Sunt, în continuare, câteva elemente care trag, iar forţele noastre sunt pe cale să le gonească", a declarat Khaled Kaaim. "Ne îndreptăm dincolo de Ajdabiya, forţele noastre se îndreaptă către Benghazi", a precizat el.

Armata libiană a anunţat, la postul de televiziune, o ofensivă iminentă asupra oraşului Benghazi, unde, marţi seara, rebelii au utilizat tunuri antiaeriene. Dar jurnalişti AFP, aflaţi la faţa locului, nu au văzut şi nici nu au auzit avioane.

Era dificil să se stabilească dacă rebelii răspundeau la un atac sau îşi manifestau bucuria, după aflarea unor zvonuri, potrivit cărora locuinţa lui Kadhafi din Tripoli a fost bombardată. În paralel cu tirurile de artilerie grea, primele din Benghazi, au avut loc focuri de artificii.

ONG-ul Medecins sans Frontieres (MSF) şi-a retras personalul de la Benghazi, subliniind că "toată lumea evacuează Benghazi, atât lucrători umanitari, cât şi jurnalişti".

Marile puteri, reunite în cadrul G8, la Paris, au îndepărtat, din lipsă de consens, opţiunea militară, care ar fi vizat încetinirea forţelor lui Muammar Kadhafi, însă au promis o nouă rezoluţie ONU, în această săptămână, cu sancţiuni consolidate.

Ţările din cadrul NATO au examinat, pentru prima dată, opţiunile militare pe care le au la dispoziţie, în cazul în care Alianţa Nord-Atlantică s-ar hotărî să intervină în Libia, deşi probabilitatea unei rezoluţii ONU care să autorizeze intervenţia militară este tot mai redusă.

Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alian Juppe, a calificat ca "depăşită" ideea instaurării unei zone de interdicţie aeriană, susţinută, iniţial de Paris şi Londra, dar şi de Liga Arabă, şi cerută de opoziţia libiană.

El a invocat, însă, "lovituri punctuale". Consiliul de Securitate al ONU este blocat din cauza opoziţiei Chinei, a afirmat el, în timp ce Statele Unite nu şi-au clarificat, încă, poziţia.

Barack Obama i-a cerut, din nou, liderului libian să plece de la putere, dar secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a refuzat să promită un ajutor militar rebelilor.

Statele Unite şi-au extins sancţiunile asupra unui număr de 16 întreprinderi publice libiene, între care şi compania naţională petrolieră.

Timpul începe să preseze pentru insurgenţi, care au anunţat că păstrează, în continuare, controlul asupra oraşului Misrata, la 150 de kilometri est de Tripoli, unde forţele guvernamentale erau adunate într-o cazarmă, în apropiere, lăsând să se întrevadă posibilitatea unui atac.

La Zuara, oraş situat la 120 de kilometri vest de Tripoli, reluat, luni, sub controlul forţelor pro-Kadhafi, susţinătorii regimului au manifestat, potrivit televiziunii. S-au tras focuri de armă, "probabil, în aer, pentru a-i speria pe locuitori", potrivit unui martor, un apropiat al rebeliunii.

De la 15 februarie, în reprimarea sângeroasă a insurecţiei au fost ucise cel puţin câteva sute de persoane, iar peste 250.000 de persoane au părăsit ţara.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut combatanţilor să permită civililor să se refugieze, subliniind numărul neobişnuit de mic de femei şi copii care sosesc la frontierele cu Egiptul şi Tunisa.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, producţia de petrol libian, care, de obicei, se situează la nivelul de 1,6 milioane de barili pe zi, era aproape complet oprită, în ultimele zile.

Pe de altă parte, Londra a confirmat, marţi, arestarea, în Libia, a unui bărbat cu dublă cetăţenie, britanică şi libiană, după ce acesta s-a prezentat jurnaliştilor, într-o închisoare din Tripoli, afirmând că a strâns fonduri pentru o organizaţie islamistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici