Fost director CIA: O victorie a lui Assad în Siria ar fi "cel mai bun din trei scenarii groaznice"

O victorie a lui Bashar al-Assad în Siria ar putea fi "cel mai bun dintre trei scenarii foarte, foarte groaznice", dintre care niciunul nu prevede victoria pentru rebeliune, a apreciat joi la Washington fostul director al CIA Michael Hayden.

632 afișări
Imaginea articolului Fost director CIA: O victorie a lui Assad în Siria ar fi "cel mai bun din trei scenarii groaznice"

Fost director CIA: O victorie a lui Assad în Siria ar fi "cel mai bun din trei scenarii groaznice" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În intervenţia sa la tribuna celei de-a şaptea conferinţe anuale cu privire la terorism organizată de grupul de analiză Jamestown Foundation, Hayden, care a condus serviciul central american de informaţii între 2006 şi 2009, a estimat care ar fi cele trei scenarii posibilile pentru evoluţia situaţiei în Siria, precizând că sunt toate "incredibil de rele", conform lui.

Evocând una dintre posibilităţi, cea a lui "Assad câştigător", acesta a declarat: "Trebuie să vă spun că în acest moment, atât de oribil pe cât ar părea, înclin să cred că această opţiune ar fi cea mai bună din cele trei foarte, foarte oribile rezultate eventuale ale conflictului. Situaţia devine mai cumplită cu fiecare minut care trece".

El a apreciat de asemenea că rezultat cel mai probabil acum este îndreptarea către scindarea ţării în facţiuni rivale. "Aceasta ar înseamna de asemenea sfârşitul (frontierelor trasate în 1916 în cadrul acordurilor franco-britanice) Sykes-Picot. Aceasta va duce la disoluţia statelor create artificial în regiune după Primul Război Mondial".

"Mă tem de dizolvarea statului sirian. Aceasta ar provoca apariţia unei noi zone fără guvernare, la intersecţia dintre civilizaţii", a adăugat el. Toate statele din regiune, în special Libanul, Iordania şi Irakul ar fi afectate, conform acestuia.

"Naraţiunea, istoria dominantă a ceea ce se întâmplă în acest moment în Siria este preluarea controlului de către sunniţi fundamentalişti a unei părţi semnificative a Orienului Mijlociu", a adăugat el. "Aceasta înseamnă explozia statului sirian şi a Levantului aşa cum le ştim".

El a precizat că un alt scenariu posibil ar fi continuarea pe termen nelimitat a luptelor, "cu sunniţi fanatici luptându-se cu şiiţi fanatici şi viceversa. Costul moral şi uman al acestei ipoteze este excesiv de mare"

"Nu îmi pot imagina un scenariu mai teribil ca cel care se derulează în prezent în Siria", a concluzionat Michael Hayden care a condus de asemenea, între 1999 şi 2005, Agenţia naţională de informaţii (NSA).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici