Fost preşedinte brazilian: „Din cauza lui Bolsonaro, ţara se îndreaptă către o sălbăticie pe care nu am cunoscut-o până acum ”

Aliatul preşedintelui Bolsonaro, Roberto Jefferson, a spus că rezistă arestării „în numele libertăţii, democraţiei şi valorilor familiei”.

2339 afișări
Imaginea articolului Fost preşedinte brazilian: „Din cauza lui Bolsonaro, ţara se îndreaptă către o sălbăticie pe care nu am cunoscut-o până acum ”

Bolsonaro vs Lula, Creative Commons

Alegerile prezidenţiale  din Brazilia au luat o întorsătură urâtă şi violentă după ce un aliat radical al preşedintelui de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, a folosit grenade de mână şi o puşcă pentru a ataca poliţiştii federali în timp ce încercau să-l aresteze.

Roberto Jefferson, un fost congresman care l-a numit pe Bolsonaro „prieten personal”, a lansat atacul duminică, după ce poliţia a ajuns la casa lui din munţii de la nord de Rio de Janeiro. Doi ofiţeri ar fi suferit răni neletale de LA schije, în timp ce fotografiile au arătat un vehicul al poliţiei federale al cărui înveliş era plin de găuri de la gloanţe trase, transmite The Guardian

„Am tras în maşină şi am ochit aproape de ei”, a recunoscut radicalul de dreapta într-un videoclip online, susţinând că rezistă arestării „în numele libertăţii, al democraţiei şi al valorilor familiei”.Jefferson a fost închis în august 2021, ca parte a unei anchete asupra mafiei antidemocratice de pe reţelele sociale, dar a primit arest la domiciliu în ianuarie. Duminică, un judecător de la Curtea Supremă a ordonat ca bărbatul de 69 de ani să fie dus la închisoare după ce a publicat o carte vulgară şi ameninţătoare împotriva unei femei membre a instanţei, comparând-o cu o lucrătoare sexuală şi cu Lucifer.Când un grup mic de ofiţeri de poliţie federală a ajuns la uşa lui Jefferson, duminică dimineaţă, Jefferson a ripostat.

Răspunsul iniţial al lui Bolsonaro la violenţă a fost fără inimă, preşedintele numind atacul asupra poliţiei „un incident nefericit”. Dar un strigăt la nivel naţional a părut să-l forţeze să-şi întărească poziţia de teamă să nu-şi înstrăineze alegătorii moderati înainte de al doilea tur al alegerilor de duminica viitoare cu fostul preşedinte de stânga Luiz Inácio Lula da Silva.

După ce Jefferson a fost în cele din urmă arestat în urma unui impas de opt ore, Bolsonaro a postat un videoclip pe reţelele de socializare în care şi-a catalogat asociatul drept „escroc”. De asemenea, a căutat să se distanţeze de aliatul său, susţinând în mod fals că nu există fotografii cu ei doi împreună. 

Luni, o reclamă de campanie produsă de echipa electorală a lui Lula avertiza alegătorii: „Violenţa bolsonarista a atins cote alarmante... Trebuie să punem capăt acestei urii şi violenţei. Brazilia are nevoie de pace”.Observatorii brazilieni consideră că aceste alegeri sunt cele mai importante de la revenirea democraţiei în ţară în anii 1980.

„Ţara se îndreaptă către o sălbăticie pe care nu am cunoscut-o până acum”, a spus Lula, care a condus Brazilia între 2003 şi 2011, asta după ce luna trecută, un simpatizant bolsonarist l-a înjunghiat pe unul dintre susţinătorii săi în Amazon.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici