O activistă din Turcia, reţinută pentru că a vrut să verifice dacă armata a folosit arme chimice

  • Şefa unei organizaţii din Turcia a fost reţinută pentru că a cerut o anchetă pentru acuzaţiile potrivit cărora armata turcă a folosit arme chimice împotriva militanţilor kurzi.
  • Ea este suspectată de răspândirea propagandei teroriste şi de insultarea Turciei, potrivit procurorilor, citaţi de BBC.
248 afișări
Imaginea articolului O activistă din Turcia, reţinută pentru că a vrut să verifice dacă armata a folosit arme chimice

Săptămâna trecută, gruparea militantă PKK a publicat o înregistrare video care ar arăta cum trupele turceşti eliberează o substanţă într-o peşteră. Ulterior, în imaginile oferite de militanţi, sunt prezentate şi efectele substanţei asupra unui bărbat şi a unei femei. Potrivit PKK, 17 dintre membrii săi au fost ucişi recent cu astfel de arme în nordul Irakului.

Sebnem Korur Fincanci, o activistă de frunte pentru drepturile omului, care este şi specialist în medicină legală, a declarat pentru Medya Haber TV că a văzut înregistrarea video şi crede că au fost folosite gaze toxice care afectează sistemul nervos.

Turcia neagă că a folosit arme chimice împotriva PKK. Ministerul Apărării de la Ankara a declarat că forţele armate ale Turciei nu au folosit muniţie interzisă de legislaţia internaţională, iar adjuncţii preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan au criticat-o pe Fincanci pentru că a repetat acuzaţia.

Totodată, preşedintele Erdogan a promis că va lua măsuri atât împotriva asociaţiei medicale turceşti, cât şi a preşedintei acesteia, pe care a acuzat-o că „vorbeşte limba PKK”.

„Suntem hotărâţi să facem ca asociaţiile profesionale să se concentreze asupra scopurilor lor de fundaţie, curăţându-le de susţinătorii organizaţiei teroriste", a declarat el.

Marţi, poliţia a reţinut 11 jurnalişti în cadrul unor raiduri în mai multe oraşe din Turcia, fiind suspectaţi de legături cu militanţii kurzi. Turcia a adoptat recent o nouă lege a presei care prevede pedepse cu închisoarea de până la trei ani pentru difuzarea de informaţii false despre securitatea turcă, care ar declanşa „teamă şi ar tulbura ordinea publică".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici