Foşti membri ai mişcării indignaţilor au lansat în Spania Partidul X

Partidul X a fost lansat marţi ca mişcare cetăţenească în Spania, din care fac parte şi foşti membri ai mişcării indignaţilor apărute în 2011, care denunţă, la fel ca aceasta, "o clasă politică coruptă şi incapabilă" să iasă din criză.

157 afișări
Imaginea articolului Foşti membri ai mişcării indignaţilor au lansat în Spania Partidul X

Foşti membri ai mişcării indignaţilor au lansat în Spania Partidul X (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Majoritatea persoanelor din reţeaua cetăţenească Partidul X, dar nu toate, ne simţim 15M", mişcarea indignaţilor lansată pe 15 mai 2011, afirmă partidul pe site.

La fel ca indignaţii, acest partid funcţionează prin persoane care "lucrează" în baza unor sarcini precise şi nu dispune de vreun organ de conducere sau de liste în vederea următoarelor alegeri. "Nu avem liste închise ca celelalte partide", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt, noul partid considerându-se mai degrabă "un grup de presiune".

Ca program, "propunem un plan de urgenţă de ieşire din criză. Credem că acesta este momentul unui răspuns cetăţenesc şi că sunt îndeplinite condiţiile", a declarat una dintre persoanele care au luat cuvântul în cursul prezentării noului partid.

Proiectul de program afişat pe internet este, de altfel, deschis amendamentelor cetăţenilor, au subliniat celelalte persoane care au luat cuvântul.

"Vrem ca vinovaţii crizei să fie judecaţi şi (vrem) un plan de acţiune pentru cetăţeni - un (fel de proces de la) Nuremberg financiar şi un plan Marshall adaptat secolului XXI -", scrie partidul pe site, www.partidox.org.

Lupta împotriva corupţiei şi fraudei este unul dintre pilonii programului. "Ca din întâmplare, suma care lipseşte pentru a ieşi din criză este egală cu cea care nu a fost plătită" fiscului, afirmă acest partid, denunţând evaziuna fiscală.

"Numai reducerea fraudei fiscale a marilor întreprinderi ar aduce statului 30 de miliarde de euro", afirmă partidul X.

În vederea relansării economiei, el propune, la fel ca Guvernul, ajutorarea IMM-urilor, care reprezintă 99,88% dintre întreprinderile spaniole, printr-o relansare a creditării.

Însă partidul propune, totodată, scăderea presiunii fiscale, reducerea monopolurilor - în mod expres în domeniul energiei - şi redirecţionarea ajutoarelor acordate marilor întreprinderi către IMM-uri.

În ceea ce priveşte locurile de muncă, Partidul X doreşte instaurarea unui "salariu maxim inter-întrprindere" care să fie de cel mult zece ori mai mare decât cel mai mic dintre salarii, şi a unui sistem de prime accesibile tuturor în baza productivităţii.

"Nu pornim de la zero. Am discutat mult, de mai multe luni", a declarat altă persoană care a luat cuvântul.

Mişcarea cetăţenească a indignaţilor, care şi-a instalat tabăra timp de o lună în Piaţa Puerta del Sol, în centrul Madridului, a devenit un simbol al unei nemulţumiri profunde faţă de clasa conducătoare, extinzându-se într-o ţară în care, în pofida crizei, nemulţumirile au fost prea puţin exprimate până la momentul respectiv.

Însă aceasta şi-a pierdut vizibilitatea, ulterior, membrii mişcării refuzând să îşi spună numele şi să întocmească liste de lideri, ca celelalte partide politice, pe a căror funcţionare o denunţă ca opacă şi coruptă.

"De la început, una dintre cererile recurente era «arătaţi nişte feţe». Astăzi începem să facem acest lucru, odată cu primele nume din cadrul comisiei anticorupţie", afirmă Partidul X.

Între aceste nume se află şi cel al francezului Hervé Falciani, un fost informatician de la banca HSBC Geneva care a divulgat în 2008 fişiere bancare ce au permis dezvăluirea a mii de evazionişti în lume şi identificarea unor evazionişti francezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici