Fostul ministru socialist grec Akis Tsohatzopoulos, găsit vinovat pentru spălare de bani

Fostul ministru socialist grec Akis Tsohatzopoulos a fost găsit vinovat luni de spălare de bani în cadrul unor contracte de armament, într-un proces, la Atena, devenit emblematic pentru cazuri de delapidare de fonduri atribuite clasei politice, potrivit unei surse judiciare.

93 afișări
Imaginea articolului Fostul ministru socialist grec Akis Tsohatzopoulos, găsit vinovat pentru spălare de bani

Akis Tsohatzopoulos (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pedeapsa acestui septuagenar, un personaj important al vieţii publice din Grecia în ultimele trei decenii, se află în pronunţare.

În vârstă de 73 de ani, fost ministru al Apărării în Guvernul socialist al lui Costas Simitis, în perioada 1996-2001, Akis Tsohatzopoulos este primul politician judecat de mai mulţi ani pentru deturnare de fonduri.

Tsohatzopoulos a devenit, pentru opinia publică, simbolul corupţiei unei clase politice considerate responsabile de criza în care se află ţara din 2010.

În timpul unui rechizitoriu pronunţat în septembrie, procurorul Georgia Adilini l-a acuzat de spălarea a peste şase milioane de euro în cadrul unor unor contracte de armament privind achiziţionări de blindate, de patru submarine şi de rachete antiaeriene ruseşti TOR-M1.

"Mita a fost atât de mare încât valoarea sa nu a putut fi calculată", a explicat procurorul, citând sume transferate cu "genţi, valize, cecuri, conturi bancare, întreprinderi".

În afară de Tsohatzopoulos, alte 16 persoane, între care soţia sa actuală, fosta sa soţie de origine germană şi fiica sa, au fost condamnate pentru complicitate. Alte două persoane acuzate au fost achitate.

Tsohatzopoulos a fost arestat în urmă cu un an şi plasat în detenţie provizorie în închisoarea de maximă securitate Korydallos, la periferia de vest a Atenei. Procesul s-a deschis în martie.

Analiştii politici au explicat în ultimele săptămâni ascensiunea partidului neonazist Zori Aurii prin discreditarea clasei politice elene, pe lângă factorii sociali.

Şase deputaţi ai partidului Zori Aurii au fost inculpaţi, iar trei dintre ei sunt în arest preventiv, între care şeful partidului, în urma unei operaţiuni de amploare lansate de autorităţi după asasinarea, la 18 septembrie, a unui muzician antifascist de către un membru al acestui partid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici