Fostul preşedinte al Germaniei, Christian Wulff, din nou în centrul unei polemici

Christian Wulff, care a demisionat de la preşedinţia Germaniei din cauza unor suspiciuni de corupţie, era în continuare în centrul unei polemici joi, din cauza unei ceremonii militare de rămas-bun, prevăzută în cursul serii.

91 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Germaniei, Christian Wulff, din nou în centrul unei polemici

Christian Wulff (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficiali ai opoziţiei social-democrate i-au cerut să renunţe la această ceremonie de anvergură, din cauza scandalului care îl înconjoară, în timp ce mai mulţi miniştri ai Guvernului condus de Angela Merkel şi numeroşi ambasadori au declinat invitaţia.

Germanii au fost deja şocaţi că Wulff va primi 199.000 de euro anual pe viaţă, deşi are doar 52 de ani, nu a fost preşedinte decât 20 de luni şi riscă să ajungă la tribunal.

Circa 44 la sută dintre germani apreciază că el a adus daune durabile funcţiei prezidenţiale, potrivit unui sondaj recent.

Cancelarul urma să participe la evenimentul prevăzut la ora 19.00 (20.00, ora României), la castelul Bellevue, din Berlin, sediul preşedinţiei.

Circa 200 de invitaţi erau aşteptaţi pentru această ceremonie tradiţională organizată de fiecare dată la plecarea unui membru al Guvernului sau a unui preşedinte şi în cursul căreia se interpretează în principal muzică militară. Aproximativ 300 de soldaţi ai Bundeswehr participă la ceremonie.

"Vom celebra plecarea unei persoane care a eşuat în funcţie ca şi cum ar fi făcut lucruri mari pentru Germania", a criticat liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Sigmar Gabriel, potrivit presei.

Conform cotidianului Bild, peste 160 dintre cei 369 de invitaţi vor lipsi, inclusiv cei patru foşti preşedinţi încă în viaţă.

Chiar şi muzica aleasă face obiectul unei controverse. Christian Wulff a ales să fie interpretată melodia "Over the Rainbow" a lui Judy Garland, care evocă "dezordinea fără speranţă" a acestei lumi spre o nouă lume plină de culori, "dincolo de curcubeu", un loc unde "grijile se topesc".

Wulff a demisionat la jumătatea lui februarie din această funcţie onorifică, pe fondul ameninţării Parchetului din Hanovra de a-l lăsa fără imunitate.

El este acuzat că a profitat de poziţia sa de lider al landului Saxonia Inferioară (2003-2010) pentru a obţine avantaje financiare, apoi că a încercat să muşamalizeze aceste cazuri.

Mai mulţi utilizatori de Internet au făcut apel pe Facebook la perturbarea ceremoniei cu "vuvuzele".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici