Fostul preşedinte ungar Arpad Goncz a decedat la vârsta de 93 de ani

Arpad Goncz, fostul preşedinte al Ungariei în perioada 1990-2000, a decedat la vârsta de 93 de ani, declară reprezentanţi ai familiei fostului şef de stat pentru MTI. Goncz, născut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost un disident comunist, scriitor şi traducător de beletristică, şi-a asumat un rol activ în politică spre sfârşitul anilor '80.

1005 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte ungar Arpad Goncz a decedat la vârsta de 93 de ani

Fostul preşedinte ungar Arpad Goncz a decedat la vârsta de 93 de ani (Imagine: Wikipedia)

El a fondat Alianţa Democraţilor Liberi (SZDSZ, liberali) în 1988 şi a devenit preşedintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului în 1989.

În 1990, el a fost ales membru al Parlamentului şi a devenit rapid preşedinte.

Cele două partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar şi SZDSZ, l-au ales pentru mandat de preşedinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani în 1995 şi s-a retras de la preşedinţie pe 4 august 2000, după zece ani la putere. Legea ungară nu permite mandate cumulate de peste zece ani.

În această perioadă, Goncz a rămas cel mai popular şi mai iubit om de stat din Ungaria, în pofida unor situaţiilor dificile cu care s-a confruntat, între care o adevărată blocadă a taximetriştilor în Budapesta şi solicitări din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio şi de televiziune naţionale, cărora nu le-a dat curs.

După ce s-a retras de la putere, Goncz a rămas una dintre cele mai populare personalităţi din Ungaria şi a continuat să participe deopotrivă la evenimente politice şi literare.

El a fost preşedinte şi preşedinte de onoare, în perioada 1989-1990, al Asociaţiei Scriitorilor Unguri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici