Francez suspectat că ar fi autorul atacului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, arestat la Marsilia

Un bărbat suspectat că a ucis patru persoane la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, la 24 mai, a fost arestat vineri la Marsilia (Franţa), având asupra sa un Kalaşnikov şi un revolver, arme de tipul celor folosite în capitala belgiană.

452 afișări
Imaginea articolului Francez suspectat că ar fi autorul atacului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, arestat la Marsilia

Francez suspectat că ar fi autorul atacului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, arestat la Marsilia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest francez în vârstă de 29 de ani originar din Roubaix (nordul Franţei), Mehdi Nemmouche, este suspectat, potrivit unei surse apropiate anchetei, că a fost în Siria în 2013 alături de jihadişti. El era urmărit din acest motiv de către direcţia generală pentru securitate internă (DGSI), a declarat sursa citată.

Predat de vineri agenţilor DGSI, el a fost plasat în arest preventiv pentru asasinat şi tentativă de asasinat în legătură cu un act terorist, a precizat o sursă judiciară. Arestarea sa preventivă, care a început vineri la prânz, poate dura 96 de ore, adică până marţi, respectiv 144 de ore, adică până joi, dacă anchetatorii vor invoca o ameninţare teroristă iminentă.

Suspectul a fost arestat în autogara Saint-Charles din Marsilia de vameşi, în timp ce se afla la bordul unui autocar ce venea de la Amsterdam via Bruxelles.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, el avea în bagaje o armă Kalaşnikov şi un revolver cu muniţie. "Arme de tipul celor folosite la 24 mai la Bruxelles", a explicat una dintre surse.

El avea şi o cameră portabilă de tip GoPro. Printre haine, se afla şi o caschetă similară celei purtate de autorul atacurilor de la Muzeul Evreiesc.

Justiţia belgiană a confirmat, duminică, arestarea în Franţa a unui "posibil autor" al atacului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles.

"Pot să confirm arestarea unui posibil autor al faptelor", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Parchetului federal.

Procurorul federal intenţionează să organizeze o conferinţă de presă la ora 15.00 (16.00 ora României) la Bruxelles, în cursul căreia va oferi detalii cu privire la această arestare.

Atacul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles s-a soldat cu patru morţi, respectiv un cuplu de israelieni, o voluntară franceză şi un angajat belgian, ucişi în plină zi, sâmbătă după-amiază, de un bărbat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici