Franţa consolidează patrulele şi îndeamnă la vigilenţă în urma exploziilor de la Boston

Franţa, expusă şi mai mult ameninţării teroriste după intervenţia în Mali, a reacţionat imediat în urma exploziilor de la Boston, luni, consolidând patrulele de securitate şi îndemnând la vigilenţă.

85 afișări
Imaginea articolului Franţa consolidează patrulele şi îndeamnă la vigilenţă în urma exploziilor de la Boston

Franţa consolidează patrulele şi îndeamnă la vigilenţă în urma exploziilor de la Boston (Imagine: Hepta)

"Trebuie să dăm dovadă de vigilenţă (...). Franţa cunoaşte o ameninţare deja de mai mulţi ani, mai ales de câteva luni, odată cu angajamentul nostru în Mali", a declarat marţi dimineaţa ministrul francez de Interne, Manuel Valls, pentru RTL.

În cursul nopţii, el le-a cerut prefecţilor şi forţelor interne de securitate să "consolideze fără întârziere" patrulelor care operează în cadrul planului Vigipirate şi să "continue să facă o prioritate din securizarea preventivă a unor locuri şi a împrejurimilor instituţiilor publice".

Stadiul "roşu consolidat" al planului Vigipirate este deja în vigoare de la începerea intervenţiei militare franceze în Mali, în ianuarie, pentru a opri avansarea islamiştilor înarmaţi către sud. Ultimul stadiu este planul "roşu aprins", care încă nu a fost declanşat.

Trei persoane au fost ucise şi alte aproximativ o sută rănite, luni, în două explozii puternice produse în timpul maratonului de la Boston (nord-estul Statelor Unite), un carnagiu în plin centrul oraşului condamnat imediat de către preşedintele american Barack Obama.

- "Nici panică, nici dramatizare"

"Sunt măsuri suplimentare luate din precauţie, aşa cum englezii au făcut, deoarece au, de asemenea, un foarte mare maraton în câteva zile la Londra, dar fără să cedeze, evident, nici panicii, nici dramatizării", a adăugat marţi Manuel Valls.

"Nu există nicio ameninţare specifică pentru Franţa", ci "există ameninţări de mai multe luni", deoarece "terorismul este o realitate pe care societăţile moderne o cunosc, o realitate globală, mondială, aşa că trebuie să fim atenţi", a spus el.

Evocând totodată o "ameninţare teroristă ridicată de mai mulţi ani şi specifică de mai multe luni", mai ales după începerea intervenţiei în Mali, Manuel Valls a amintit în cursul nopţii că ameninţări au fost frecvent proferate împotriva Franţei de către grupări islamiste.

Pe de altă parte, Franţa a marcat luna trecută prima aniversare a asasinatelor comise în sud-vestul Franţei de către Mohamed Merah, care a ucis în numele jihadului trei paraşutişti, trei copii şi un profesor de origine evreiască.

Preşedintele Obama, fără să evoce în mod explicit pista teroristă, a declarat la puţin timp după producerea exploziilor că serviciile sale nu ştiau încă "cine a comis aceste acte şi de ce". El a adăugat că securitatea va fi consolidată în ţară atât cât va fi "necesar".

Preşedintele francez François Hollande a exprimat în cursul nopţii "solidaritatea totală a Franţei faţă de autorităţile şi poporul american". Ministerul francez de Externe a precizat că ambasada de la Washington şi consulatul de la Boston erau "deplin mobilizate" şi se aflau la dispoziţia cetăţenilor francezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici