Funcţionarii UE ar putea intra în grevă. A fost propusă reducerea cu 5% a numărului angajaţilor comunitari până în 2017

Funcţionarii instituţiilor Uniunii Europene ar putea declanşa, curând, o grevă în semn de protest faţă de modificarea statutului lor, în contextul în care comisarul UE pentru Administraţie propune reducerea cu 5% a numărului angajaţilor comunitari până în 2017.

257 afișări
Imaginea articolului Funcţionarii UE ar putea intra în grevă. A fost propusă reducerea cu 5% a numărului angajaţilor comunitari până în 2017

Funcţionarii UE ar putea intra în grevă. A fost propusă reducerea cu 5% a numărului angajaţilor comunitari până în 2017 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Comisia UE pentru Administraţie propune, de asemenea, creşterea programului săptămânal de la 37,5 la 40 de ore de lucru şi a vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.

Salariile funcţionarilor instituţiilor UE ar urma să fie majorate cu 1,7% anul acesta, dar puterea de cumpărare va scădea cu 1,8% ţinând cont de rata ridicată a inflaţiei la nivelul UE, recunoaşte Comisia Europeană, conform Le Figaro. Creşterea salariilor sub nivelul inflaţiei este rezultatul unui sistem automat de calcul, bazat pe puterea de cumpărare evaluată în opt state membre UE.

Săptămâna trecută, sindicatul Frontul Comun Interinstituţional pentru Reprezentarea Personalului a depus un preaviz de grevă pentru perioada 23 noiembrie - 7 decembrie, în urma eşecului unei reuniuni de reconciliere cu Comisia Europeană.

Greva, care urma să înceapă zilele trecute, a fost amânată, în speranţa continuării negocierilor şi obţinerii unor rezultate acceptabile. În cazul eşecului negocierilor cu Comisia Europeană şi Consiliul UE, sindicatele au primit mandatul de a "întreprinde toate acţiunile necesare, inclusiv o grevă".

Un funcţionar european are un salariu brut de debut de 2.650 de euro, în timp ce salariul unui director-general ajunge la 18.300 de euro, iar al unui comisar european la 23.000 de euro.

Funcţionarii UE sunt îngrijoraţi de dezbaterile privind modificarea statutului personalului UE. Şaptesprezece state europene au semnat un document prin care consideră că propunerile discutate până acum pe această temă sunt "insuficient de ambiţioase". Cele 17 state critică sistemul de ajustare automată a salariilor, apreciind că trebuie să se ţină cont de contextul economic de fiecare dată când trebuie mărite indemnizaţiile. În plus, unele state cred că este insuficientă creşterea vârstei de pensionare de la 63 la 65 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici