G7 nu a reuşit să ajungă la un acord pentru a pune capăt utilizării cărbunelui pentru energia electrică

Ţările din G7 nu au reuşit să cadă de acord asupra unui calendar pentru a pune capăt utilizării cărbunelui pentru energia electrică, a declarat pentru Politico un oficial al UE.

3910 afișări
Imaginea articolului G7 nu a reuşit să ajungă la un acord pentru a pune capăt utilizării cărbunelui pentru energia electrică

G7 nu a reuşit să ajungă la un acord pentru a pune capăt utilizării cărbunelui pentru energia electrică

Ţările din G7 nu au reuşit să cadă de acord asupra unui calendar pentru a pune capăt utilizării cărbunelui pentru energia electrică, a declarat duminică un oficial al UE.

Eşecul lasă summitul fără un angajament ferm cu privire la o problemă esenţială în lupta contra schimbărilor climatice.

Marea Britanie, susţinută de UE, făcuseră o promisiune de „eliminare treptată” a cărbunelui în anii 30', a spus oficialul. Dar conform unor surse ale Politico proiectul care a ajuns pe masa liderilor din G7 conţinea doar o promisiune  pentru „accelerarea” eliminării combustibililor fosili  din producţia de energie eletrică. Fără un interval de timp specific, documentul final ar urma să fie mai slab decât angajamentul pe care miniştrii de mediu ai G7 l-au luat în mai.

„A fost o discuţie - una dificilă”, pentru că nu toţi membrii G7 sunt capabili să ofere o dată pentru eliminare cărbunelui, a spus oficialul UE.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic, Boris Johnson, a declarat: „Evident că este de competenţa fiecărei ţări să decidă mixul lor de energie, dar continuăm să lucrăm cu ele pentru a sublinia că energia regenerabilă este calea de urmat”. Johnson doreşte să utilizeze discuţiile climatice pentru a stabili un plan privind încetarea folosirii cărbunelui în Marea Britanie.

Activiştii pentru mediu consideră că măsurile de mediu anunţate inidivdual de statele din G7 sunt prea blânde şi sperau că la summit să fie luate unele suplimentare.

Ce este G7?

G7 (Grupul celor Şapte) este o organizaţie a celor mai mari şapte aşa-numite economii avansate din lume. Din G7 fac parte: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Rusia s-a alăturat în 1998, creând G8, dar a fost exclusă în 2014 pentru anexarea Crimeei.

China nu a fost niciodată membră, în ciuda economiei sale mari şi a celei mai mari populaţii din lume. Nivelul său relativ scăzut al PIB-ului pe cap de locuitor înseamnă că nu este văzut ca o economie avansată în modul în care sunt cei 7 membrii.

La întâlnirea G7 participă şi reprezentanţii Uniunii Europene.

Întâlnirea G7 din acest an are loc în Cornwall, Marea Britanie, de vineri 11 iunie până duminică 13 iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici