Gari Kasparov cere cetăţenie letonă

Gari Kasparov, fost campion mondial de şah şi opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat, miercuri, că a început demersurile pentru a obţine cetăţenia letonă, în scopul de a evita ca autorităţile de la Kremlin să-l împiedice să călătorească în străinătate.

203 afișări
Imaginea articolului Gari Kasparov cere cetăţenie letonă

Gari Kasparov cere cetăţenie letonă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În urmă cu o lună am anunţat intenţia mea de a candida la preşedinţia Federaţiei Internaţionale de Şah (FIDE). Campania presupune deplasări în toată lumea şi în cele câteva luni rămase până la alegeri vreau să vizitez peste 50 de ţări", a declarat Kasparov, 50 de ani, într-un mesaj publicat pe site-ul său oficial.

Kaparov locuieşte acum în străinătate de teama de a fi arestat în ţara sa natală. Principalul său contracandidat la preşedinţia FIDE este actualul conducător, Kirsan Iliumjinov, aflat în funcţie din 1995. Gari Kasparov spune că Iliumjinov este susţinut de autorităţile ruse.

"Nu pot lăsa libertatea mea de mişcare în mâinile Ministerului Afacerilor Externe al lui Putin. Acesta este principalul motiv pentru care vreau să obţin dubla cetăţenie", a precizat Kasparov, care a adăugat că nu va renunţa la cetăţenia rusă.

El a precizat că are o afecţiune specială pentru Letonia, fosta sa soţie fiind cetăţean leton, iar fiul său are permis de şedere în această ţară.

"De asemenea, este foarte important pentru mine faptul că Letonia contemporană este un stat democratic, integrat în familia europeană", a menţionat Kasparov, care speră ca Rusia să se integreze şi ea în această familie, într-un viitor apropiat.

El a reafirmat faptul că "eliberarea Rusiei de regimul Putin şi transformarea ţării într-un stat democratic european" reprezintă în continuare principalele sale piorităţi.

Gari Kasparov este unul dintre fondatorii mişcărilor de opoziţie Cealaltă Rusie şi Solidaritatea, devenind unul dintre principalii adversari ai Kremlinului.

În ultimii ani, el s-a remarcat ca un purtător de cuvânt al opoziţiei în străinătate. În luna iunie, el a anunţat la Geneva că nu va mai reveni în Rusia, de teama represaliilor la care ar putea fi supus din cauza activităţilor sale politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici