General american: Un atac militar al SUA împotriva Iranului este o opţiune credibilă şi fezabilă

Atacarea instalaţiilor nucleare şi obiectivelor militare iraniene reprezintă o eventualitate "credibilă şi fezabilă din punct de vedere tehnic" pentru armata americană, declară un general în retragere, într-un articol publicat vineri.

20 afișări
Imaginea articolului General american: Un atac militar al SUA împotriva Iranului este o opţiune credibilă şi fezabilă

Preşedintelui iranian Mahmoud Ahmedinejad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Charles Wald, fost comandant adjunct al forţelor americane în Europa, apreciază că Washingtonul trebuie să pună la punct un "plan B", bazat pe un atac militar, în caz de eşuare a metodelor diplomatice.

"O rezolvare paşnică a ameninţării reprezentate de ambiţiile nucleare ale Iranului ar fi cu siguranţă cea mai bună soluţie", scrie el, într-un articol publicat în cotidianul Wall Street Journal.

"Dar dacă presiunile diplomatice şi economice eşuează, un atac militar al Statelor Unite împotriva Iranului este o opţiune credibilă şi fezabilă din punct de vedere tehnic", continuă el.

Teza susţinută de acest general pare să fie în contradicţie cu viziunea Pentagonului, potrivit căruia o acţiune militară împotriva Iranului ar fi foarte destabilizatoare.

Preşedintele Barack Obama, la rândul său, încearcă să negocieze cu Iranul, dar perspectivele de reuşită sunt umbrite de protestele care au izbucnit în urma realegerii controversate a preşedintelui iranian Mahmoud Ahmedinejad.

Potrivit generalului Wald, simplul fapt de a efectua pregătiri militare pentru a ataca Iranul ar putea fi suficient pentru a convinge Teheranul să pună capăt provocării sale nucleare "fără a trage un singur foc".

Marina americană ar putea de asemenea impune o blocadă asupra porturilor iraniene din Golf, cu scopul de a întrerupe importurile de benzină care constituie o treime din consumul ţării.

Dacă aceste măsuri nu conving Teheranul, armata americană "este în măsură să lanseze un atac devastator împotriva instalaţiilor nucleare şi militare iraniene", scrie generalul american.

Wald recunoaşte că această opţiune comportă riscul de a vedea populaţia iraniană unindu-se în jurul regimului şi de a destabiliza Orientul Mijlociu. Dar acest risc "trebuie pus în balanţă cu cel de a nu face nimic", conchide el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici