Georgia ar putea avea o legătură cu atentatul de la Moscova

Secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev, a anunţat, marţi, "progrese" în ancheta asupra dublului atentat sinucigaş în care au fost ucise, luni, 39 de persoane, la metroul din Moscova, apreciind că nu este exclusă o pistă georgiană.

29 afișări
Imaginea articolului Georgia ar putea avea o legătură cu atentatul de la Moscova

Georgia ar putea avea o legătură cu atentatul de la Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Forţele de ordine şi-au făcut treaba. Un număr important (dintre acestea) se ocupă de anchetă. Există deja progrese", a declarat Patruşev pentru agenţia Interfax.

"Sunt sigur că toţi cei care au legătură cu acest atentat, cei care l-au comandat (...), dar şi executanţii, vor fi pedepsiţi conform legii (...). Nimeni nu va scăpa de urmăriri", a apreciat el.

Patruşev s-a referit la o posibilă pistă georgiană în acest atentat, despre care serviciile speciale ruse (FSB) afirmă că a fost comis de două femei kamikaze care ar avea legături cu grupări rebele din Caucazul de Nord, regiune care se confruntă cu o instabilitate după cele două războaie cecene din 1990.

"Deţinem o informaţie potrivit căreia anumiţi membri ai serviciilor speciale georgiene erau în contact cu organizaţiile teroriste din Caucazul de Nord. Vom studia şi această ipoteză", în legătură cu atentatele de la Moscova, a spus acesta.

"Există Georgia şi conducătorul acestui stat, (Mihail) Saakaşvili, al cărui comportament este imprevizibil (...). El a declanşat, deja, un război. Nu este exclus să facă acest lucru din nou", a adăugat Patruşev.

Georgia respinge ipoteza implicării în atentate

Această ipoteză a fost dezminţită imediat de Tbilisi.

"Nici măcar nu este nevoie să spunem că aceste acuzaţii sunt lipsite de fundament", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului georgian al Afacerilor Interne, Şota Utiaşvili.

"Noi nu credem că ei (ruşii) se pot lăsa duşi atât de departe încât să ne acuze că am avea legături cu acest atac terorist oribil", a declarat Utiaşvili, adăugând că acest lucru este "foarte alarmant".

Rusia şi Georgia s-au confruntat, în august 2008, în cadrul unui război de scurtă durată pentru preluarea controlului asupra regiunii georgiene separatiste proruse Osetia de Sud.

Postul georgian privat de televiziune Imedi a difuzat la jumătatea lui martie imagini din această perioadă, afirmând că tancuri ruseşti s-ar fi aflat în drum către Tbilisi şi că preşedintele Saakaşvili a fost ucis.

Un scurt avertisment dinaintea difuzării emisiunii anunţa că era vorba despre o "simulare", dar reportajul nu conţinea nicio menţiune în acest sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici