Germania refuză să furnizeze arme rebelilor sirieni

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a respins joi ideea de a furniza arme rebelilor sirieni, care încearcă să înlăture regimul preşedintelui Bashar al-Assad, într-un interviu acordat de acesta cotidianului Tagesspiegel.

215 afișări
Imaginea articolului Germania refuză să furnizeze arme rebelilor sirieni

Berlinul refuză să furnizeze arme rebelilor sirieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Livrările de arme riscă să alimenteze o cursă a înarmării şi să provoace o alunecare către un război indirect care ar putea cuprinde toată regiunea", a declarat ministrul pentru cotidianul berlinez.

Miniştrii europeni de Externe au decis un embargo în privinţa armelor cu destinaţia Siria, care nu autorizează decât livrarea "de echipament de protecţie şi dezarmarea opoziţiei", a amintit Westerwelle, enumerând veste antiglonţ sau echipamente pentru dezamorsarea minelor.

"Nu este vorba decât despre echipamente care nu se pot dovedi mortale", a precizat ministrul.

El a dezminţit, de asemenea, că ar fi fost trimişi formatori militari pentru rebeli: nici Germania, nici Uniunea Europeană nu au proiecte în acest sens", a asigurat el.

Miercuri, generalul Selim Idriss, şeful Statului Major al Armatei Siriene Libere (ASL, rebeli), le-a cerut ţărilor europene să ridice embargoul privind armele.

"Acest embargo este cu adevărat regretabil", a considerat generalul, în cursul unei conferinţe de presă în Parlamentul European din Bruxelles.

Această măsură "nu afectează decât victimele", în timp ce "regimul primeşte arme ruseşti şi iraniene", a regretat liderul militar, numit în decembrie la conducerea Consiliului militar suprem al ASL.

Generalul şi-a exprimat dorinţa ca ţările occidentale să furnizeze echipament de apărare, cum ar fi rachete antiaeriene şi de protecţie împotriva tirurilor tancurilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici