Germania va putea fi dată în judecată pentru rambursarea bonurilor de trezorerie din era nazistă

Statul german va putea fi dat în judecată de investitori din Florida care solicită rambursarea bonurilor de trezorerie germane pe care Adolf Hitler a încetat să le mai ramburseze în anii '30, potrivit deciziei de miercuri a unei Curţi de Apel americane.

39 afișări
Imaginea articolului Germania va putea fi dată în judecată pentru rambursarea bonurilor de trezorerie din era nazistă

Germania va putea fi dată în judecată pentru rambursarea bonurilor de trezorerie din era nazistă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Curtea a decis că plângerea depusă împotriva Germaniei poate fi examinată (...) şi nu poate fi respinsă pe motiv că Germania este o «putere suverană»", a declarat Michael Elsner, care îi reprezintă pe investitori, reuniţi în cadrul societăţii World Holdings, cu sediul în Tampa, statul Florida.

"Am solicitat despăgubiri care se ridică la sute de milioane de dolari, peste 450 de milioane de dolari", a adăugat el.

Aceste bonuri de trezorerie au fost emise de Germania pentru a finanţa reconstrucţia ţării după Primul Război Mondial, dar rambursarea lor a fost întreruptă după sosirea la putere a lui Hitler în 1933, conform unor documente ale justiţiei.

Potrivit lui Elsner, Germania a subliniat că mare parte din aceste bonuri au fost rambursate după cel de-al Doilea Război Mondial, dar că multe au fost furate de trupele ruse şi că un proces de autentificare urma să fie pus în aplicare în Germania înainte de orice rambursare.

Un reprezentant al ambasadei Germaniei la Washington, interogat de AFP, a refuzat să comenteze.

Elsner a declarat că decizia de miercuri permite investitorilor să îşi menţină plângerea şi că acest caz va fi retrimis în faţa unui tribunal din Miami.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici