Gianfranco Fini cere demisia lui Berlusconi

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Italia, Gianfranco Fini, a cerut demisia premierului Silvio Berlusconi, fostul său aliat, în cursul primei convenţii a mişcării Viitor şi Libertate pentru Italia (FLI).

13 afișări
Imaginea articolului Gianfranco Fini cere demisia lui Berlusconi

Gianfranco Fini şi Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Silvio Berlusconi trebuie să ia decizia de a demisiona, pentru a confirma că a început criza", în caz contrar miniştrii mişcării noastre, în total patru, vor demisiona", a declarat Fini la Perugia, în faţa a aproximativ 10.000 de susţinători.

"Trebuie să înceapă o nouă etapă a legislaturii, în cursul căreia să se rediscute agenda şi programul, să se verifice natura coaliţiei şi componenţa Guvernului", adaugă preşedintele Camerei Deputaţilor.

Propunerea a fost respinsă de susţinătorii lui Berlusconi, care au precizat că premierul nu intenţionează să demisioneze. "Viitorul Guvernului se decide în Parlament, unde se poate asuma responsabilitatea şi se poate vota pentru sau împotrivă", a declarat ministrul Apărării, Ignazio La Russa.

"Guvernul trebuie să continue să lucreze în interesul ţării", au declarat, într-un comunicat comun, Sandro Bondi şi Fabrizio Cicchito, ministrul Bunurilor Culturale şi liderul grupului PdL din Camera Deputaţilor.

La revenirea din Spania, Papa Benedict al XVI-lea a anunţat că se roagă "pentru binele şi armonia naţiunii italiene", conform unei scrisori trimise preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano.

Gianfranco Fini l-a criticat dur pe Berlusconi, vizat de o serie de scandaluri sexuale, denunţând "decadenţa morală" a societăţii italiene şi vorbind de "un Guvern care nu guvernează".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a catalogat drept "o ruşine" legea electorală, criticând şi formaţiunea populistă şi xenofobă Liga Nordului, aliată cu partidul lui Berlusconi.

Distanţându-se de Liga Nordului şi de Berlusconi, Fini s-a pronunţat împotriva oricăror "forme de discriminare şi distincţii" între "negri şi albi, catolici, evrei şi musulmani, bărbaţi sau femei, heterosexuali sau homosexuali, italieni sau străini".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, care şi-a început cariera în partidul neofascist Alianţa Naţională, a încadrat noua mişcare în cadrul formaţiunilor de centru-dreapta, pledând pentru "un nou pact social".

Gianfranco Fini a demisionat în iulie din formaţiunea Poporul Libertăţii, fondată împreună cu Silvio Berlusconi. El a fost urmat de 40 de deputaţi şi senatori, lipsindu-l pe Berlusconi de majoritatea absolută în Camera Deputaţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici