Grecia se plânge la NATO şi la Naţiunile Unite de remarcile Turciei

Grecia a trimis scrisori către NATO şi Naţiunile Unite, în care se plânge de ceea ce a numit declaraţii "incendiare" ale preşedintelui turc Tayyip Erdogan şi le cere să condamne comportamentul Ankarei, au declarat miercuri surse diplomatice, conform Reuters.

617 afișări
Imaginea articolului Grecia se plânge la NATO şi la Naţiunile Unite de remarcile Turciei

Cele două ţări - aliaţi ai Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dar duşmani istorici - sunt în dezacord de zeci de ani din cauza unei serii de probleme, inclusiv unde încep şi unde se termină platformele lor continentale, survolarea Mării Egee şi Ciprul divizat.

Luni, Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile lui Erdogan, care a acuzat Grecia, membră a UE, de ocuparea insulelor demilitarizate din Marea Egee şi a declarat că Turcia este pregătită să "facă ceea ce este necesar" atunci când va fi cazul.

Potrivit agenţiei de ştiri de stat turceşti Anadolu, Ankara a trimis în această săptămână scrisori către Uniunea Europeană, NATO şi ONU în care îşi explică poziţia şi punctele de vedere cu privire la probleme precum revendicările suprapuse privind spaţiul aerian, apele teritoriale şi statutul de demilitarizare a insulelor din Marea Egee, printre altele.

Surse diplomatice greceşti au declarat miercuri că scrisoarea Turciei a distorsionat realitatea, iar argumentele sale sunt nefondate şi încalcă dreptul internaţional. Grecia, au spus acestea, a trimis scrisori şi către Naţiunile Unite şi NATO.

"Atitudinea Turciei este un factor destabilizator pentru unitatea şi coeziunea NATO, slăbind flancul sudic al Alianţei într-un moment de criză", a declarat ministrul grec de externe, Nikos Dendias, într-o scrisoare adresată secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici