GRECO, raport despre România | Grupul de State împotriva Corupţiei cere României să renunţe la înfiinţarea noii secţii speciale de procurori. GRECO, profund îngrijorat de anumite aspecte ale reformelor sistemului judiciar

Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a publicat miercuri un raport despre România în care îşi exprimă ”profunda îngrijorare” faţă de anumite aspecte ale reformelor sitemului de justiţie adoptate de Parlamentul de la Bucureşti.

2768 afișări
Imaginea articolului GRECO, raport despre România | Grupul de State împotriva Corupţiei cere României să renunţe la înfiinţarea noii secţii speciale de procurori. GRECO, profund îngrijorat de anumite aspecte ale reformelor sistemului judiciar

GRECO, raport despre România | Grupul, profund îngrijorat de anumite aspecte ale reformelor sistemului judiciar din ţara noastră

Astfel, potrivit raportului, GRECO îşi exprimă ”îngrijorarea serioasă faţă de anumite aspecte ale legilor privind statutul judecătorilor şi procurorilor, faţă de legislaţia adoptată de Parlamentul României privind organizarea Consiliului Superior al Magistraturii şi faţă de amendamentele aduse codurilor penale”.

GRECO a pregătit acest raport ca urmare a unei decizii luate la reuniunea plenară din decembrie 2017 de a efectua o evaluare de urgenţă a reformelor judiciare din România, ”având în vedere că acestea ar putea implica încălcări grave ale standardelor anticorupţie”.

”Raportul notează faptul că amendamentele aduse legilor justiţiei adoptate de Parlament în 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri prezentate iniţial în vara anului trecut. Cu toate acestea, GRECO este preocupat de potenţialul impact al acestor legi, inclusiv asupra structurii instanţelor şi a procuraturilor. În pofida importanţei şi a sferei largi a acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat în mod corespunzător, iar procesul legislativ a fost, de asemenea, discutabil”, potrivit raportului.

”GRECO cere României să renunţe la înfiinţarea noii secţii speciale de procurori pentru investigarea delictelor din sistemul judiciar. De asemenea, raportul ia notă de controversatul proces, iniţiat în februarie 2018, privind destituirea şefului biroului specializat al procuraturii anticorupţie (DNA), şi îşi reiterează apelul de luare a unor măsuri de protecţie suplimentare legate de procedurile de numire şi de revocare a procurorilor-şefi de către puterea executivă” se arată în raportul GRECO.

”GRECO este de asemenea critic faţă de amendamentele aduse legislaţiei penale care, dacă vor fi adoptate, ar intra în contradicţie cu angajamentele internaţionale ale României”, se arată în raport.

Printre modificările aduse legilor justiţiei se află şi înfiinţarea unei secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor care să funcţioneze în cadrul Parchetului General. Curtea Constituţională a României a decis în luna ianuarie 2018 că această prevedere este constituţională după ce măsura a fost atacată.

Camera Deputaţilor a adoptat în 20 martie, legile justiţiei, reexaminate în Parlament ca urmare a Deciziilor Curţii Constituţionale.

Aşadar, aleşii au adoptat modificările Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

La legea privind statutul magistraţilor, 303/2004, s-a votat eliminarea preşedintelui din procedura de numire şefilor instanţei supreme, articolul fiind corelat cu o modificare adusă legii CSM.

Comisia specială, condusă de Florian Iordache, a redefinit eroarea judiciară în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, stabilind că există eroare judiciară atunci când magistratul, în exercitarea funcţiei, a încălcat norme de drept material şi procesual, fapt ce a condus la încălcarea drepturilor absolute ale persoanei.

Parlamentarii au stabilit şi că statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare, iar răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor şi procurorilor care, chiar dacă nu mai sunt în funcţie, şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

Comisia va avea ca prioritate, în perioada următoare, transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi modificările la Codul Penal.

Liberalii cer explicaţii şi o dezbatere în Parlament pe marginea raportului GRECO

PNL susţine că se impune o dezbatere în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului în legătură cu raportul GRECO care trage un semnal de alarmă în legătură cu reforma justiţiei din România.

"Cam aşa va suna şi raportul MCV, precum concluziile din Raportul GRECO, publicat astăzi! Ne-am făcut iar de băcănie în faţa partenerilor internaţionali, a instituţiilor europene. Raportul de azi impune o reacţie publică, de justificare, pentru explicaţii, pentru scuze şi pus cenuşă în cap de la trei oameni: ministrul Justiţiei, şeful Camerei şi şeful Senatului. Ca să nu mai zic că acest raport merită chiar o dezbatere în plenul reunit...dar cine credeţi că are disponibilitate sa discute despre lucruri serioase şi grave din PSD - ALDE?! Argumentele prezentate de GRECO legitimează clar că amendamentele PSD-ALDE la cele trei legi nu vizează independenţa sistemului judiciar, ci creează vulnerabilităţi pentru acesta. S-a pierdut timp preţios şi se va mai pierde până vom avea în final legi ale justiţiei clare, aplicabile, reformatoare, s-a creat un climat politic tensionat, lipsit de transparentă, s-au ignorat alte priorităţi importante pentru ţară, s-a creat un clivaj artificial în rândul cetăţenilor", a afirmat, pe Facebook, senatorul PNL, Alina Gorghiu.

Gorghiu face iar un apel la partidele din arcul puterii să solicite un punct de vedere Comisiei de la Veneţia în legătură cu reforma în domeniul justiţiei.

"Fac un apel la PSD-ALDE să profite în mod constructiv de publicarea raportului, sa-şi reconfigureze strategia pe toate iniţiativele legate de justiţie, dar profesionist, fără tertipuri, să renunţe la aroganţa de a trece prin Parlament legi vitale, modificate astfel încât să fie în acord cu interesele social-democraţilor, doar pentru că au majoritate şi să accepte să solicite opinia Comisiei de la Veneţia pe acest pachet legislativ, a completat ea.

Liderul grupului deputaţilor PNL, Raluca Turcan, susţine că raportul GRECO confirmă temerile societăţii civile, iar singura "scăpare" pentru a opri demersului coaliţiei de guvernare de a controla justiţia este CCR.

"Raportul GRECO confirmă temerile PNL şi ale societăţii civile că modificările la legile justiţiei aduc grave atingeri sistemului judiciar. În privinţa secţiei speciale mai există o singură cale de corectare şi anume Curtea Constituţională să analizeze motivele extrinseci de neconstiuţionalitate depuse de PNL. În momentul în care se respinge pe procedură o lege, atunci întreaga lege este respinsă - este singura scăpare dacă pot să spun aşa pe care o mai avem în momentul de faţă pentru a opri acest tăvălug de control asupra justiţiei pe care l-a declanşat majoritatea PSD-ALDE", a declarat Turcan.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici