Grevă generală, joi, în Grecia împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern

Grecia va asista din nou joi la manifestaţii organizate de principalele sindicate care îndeamnă la declanşarea unei greve generale, a doua în ultimele 15 zile, împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern pentru redresarea finanţelor.

21 afișări
Imaginea articolului Grevă generală, joi, în Grecia împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern

Grevă generală, joi, în Grecia împotriva măsurilor de austeritate adoptate de Guvern (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Apelul a fost lansat vineri, în momentul în care majoritatea socialistă a votat în Parlament o serie de măsuri dure privind planul de relansare economică, ce prevede diminuări salariale ale bugetarilor, îngheţarea pensiilor din sectorul privat şi public, dar şi o creştere cu două puncte a TVA-ului, ajungând astfel la 21%.

"Nu măsurilor nedrepte şi antisociale", acesta este cuvântul de ordine al Federaţiei funcţionarilor publici (Adedy), care numără 300.000 de membri şi reprezintă categoria cea mai afectată de măsurile de austeritate.

Potrivit presei, măsurile economice, care trebuie să asigure o scădere cu patru puncte a deficitului public la 8,7%, echivalentul pierderii a cel puţin unui salariu lunar faţă de 14 pentru angajaţii din sectorul public, circa un milion de persoane în Grecia. Adedy, care a lansat deja apelul la o nouă grevă la 16 martie, îi anunţă pe funcţionari că vor pierde 20 până la 30 la sută din venituri.

În aşteptarea unei alte serii de reforme în această primăvară, care se va răsfrânge asupra pensiilor şi a legislaţiei muncii, Confederaţia sectorului privat GSEE denunţă măsurile "barbare împotriva muncitorilor, care aruncă ţara în recesiune şi cresc exponenţial rata şomajului".

În timp ce situaţia din Grecia este urmărită îndeaproape de Uniunea Europeană, care a salutat în unanimitate planul de economii, Guvernul condus de Georges Papandreou a recunoscut că măsurile sunt foarte dure, dar a exclus să renunţe la acestea.

"Nu este posibil ca muncitorii să plătească unilateral pentru o criză de care nu sunt responsabili", a afirmat Andreas Kollas din cadrul comitetului executiv al sindicatului GSEE.

Mai multe federaţii profesionale s-au alăturat mişcării, precum sindicate din domeniul marinei (PNO), ale angajaţilor bancari (OTOE) sau jurnaliştilor (POESY).

Greva urmează să perturbe transporturile şi activitatea administraţiei, privând ţara de orice informaţie timp de 24 de ore. Băncile şi spitalele îşi vor diminua activitatea.

Sindicatele poliţiştilor şi pompierilor şi-au îndemnat membri să participe în uniformă la mitingul organizat în centrul Atenei de GSEE şi Adedy.

Frontul luptei sindicale comuniste Pame va organiza o manifestaţie separată.

Precedenta manifestaţie naţională împotriva măsurilor de austeritate, organizată la 24 februarie, a scos în stradă la Atena circa 30.000 de persoane.

Potrivit sondajelor, în această perioadă s-a înregistrat o diminuare a sprijinului faţă de măsurile economice întreprinse, opinia publică din Grecia fiind împărţită. Peste 80% dintre greci se tem de consecinţe şi de o creştere a sărăciei, se arată într-un studiu publicat la sfârşitul săptămânii trecute.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici