Gruparea sunnită Jundullah revendică atentatele din Iran

Gruparea extremistă sunnită Jundullah a revendicat dublul atentat sinucigaş care a vizat joi o moschee şiită din sudul Iranului, incident soldat cu cel puţin 27 de morţi şi sute de răniţi.

24 afișări
Imaginea articolului Gruparea sunnită Jundullah revendică atentatele din Iran

Gruparea sunnită Jundullah revendică atentatele din Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gruparea Jundallah, care comite atacuri insurgente în provincia Sistan-Balucistan, precizează, într-un mesaj postat pe Internet, că atentatele îi vizau pe Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului şiit de la Teheran.

"Jundallah anunţă poporul din Balucistan şi Iran că joi seara, doi dintre fiii ei au reuşit, printr-o operaţiune disproporţionată, să lovească în inima Gardienilor Revoluţiei, adunaţi în moscheea din Zahedan pentru a celebra Ziua Gardienilor, trimiţând în iad sute de gardieni", se arată în mesajul organizaţiei sunnite.

Dublul atentat sinucigaş a avut loc joi seară în apropiere de moscheea Jamia din Zahedan, într-un moment în care numeroşi credincioşi erau strânşi pentru a-l celebra pe imamul Hussein, nepotul profetului Mahomed.

Ali Mohammad Azad a confirmat că doi kamikaze s-au aflat la originea exploziilor, survenite la un interval de câteva minute, în jurul orei locale 21.20 (19.50, ora României).

Sistan-Balucistan, provincie situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, este afectată de zece ani de o rebeliune sângeroasă condusă de grupul sunnit extremist Jundallah (Soldaţii lui Allah). Atentatul cel mai recent revendicat de acest grup, în octombrie 2009, se soldase cu 42 de morţi la Pishin, localitate din apropierea frontierei pakistaneze. Printre victime s-au numărat mai mulţi ofiţeri din cadrul Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici