Grupul SI a preluat controlul asupra unui oraş irakian şi ameninţă o bază unde se află militari SUA

Insurgenţii grupării Stat Islamic au preluat controlul asupra oraşului Al-Baghdadi, din vestul Irakului, ameninţând o bază aeriană unde puşcaşii marini americani antrenează trupe irakiene, au declarat oficiali citaţi de postul Al-Arabiya în pagina online.

557 afișări
Imaginea articolului Grupul SI a preluat controlul asupra unui oraş irakian şi ameninţă o bază unde se află militari SUA

Grupul SI a preluat controlul asupra unui oraş irakian şi ameninţă o bază unde se află militari SUA (Imagine: HEPTA)

Al-Baghdadi, situat la aproximativ 85 de kilometri nord-vest de Ramadi, în provincia Anbar, era asediat de mai multe luni de militanţii radicali sunniţi, care au ocupat teritorii vaste din nordul şi vestul Irakului anul trecut.

"Nouăzeci la sută din districtul Al-Baghdadi este sub controlul insurgenţilor", a declarat pentru Reuters preşedintele districtului, Naji Arak.

Militanţii au atacat Al-Baghdadi din două direcţii în cursul zilei de joi, apoi au avansat în oraş, potrivit unor oficiali şi unor surse din serviciile de informaţii.

Oficialii au adăugat că un alt grup de insurgenţi a atacat apoi baza aeriană Ain al-Asad, situată la cinci kilometri sud-vest de oraş, dar nu au reuşit să pătrundă.

Aproximativ 320 de puşcaşi marini americani antrenează membri ai Diviziei a 7-a irakiene la această bază, care a mai fost atacată cel puţin o dată începând din decembrie.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului Elissa Smith a confirmat confruntările de la Al-Baghdadi, precizând însă că baza aeriană nu a fost atacată direct. "Au fost informaţii privind focuri indirecte în apropierea bazei", a adăugat Smith.

Majoritatea oraşelor din apropiere, situate în provincia Anbar, sunt controlate de gruparea Stat Islamic, care a avansat rapid vara trecută după ce a trecut graniţa dinspre Siria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici