Guvernul britanic a convenit asupra "nevoii de a lua măsuri" în Siria

Miniştrii britanici din Guvernul condus de către Theresa May au convenit, joi, asupra "nevoii de a lua măsuri" în Siria, pentru a descuraja folosirea armelor chimice de către regimul sirian, potrivit unui comunicat al guvernului de la Londra, relatează site-ul BBC News.

628 afișări
Imaginea articolului Guvernul britanic a convenit asupra "nevoii de a lua măsuri" în Siria

Guvernul britanic a convenit asupra "nevoii de a lua măsuri" în Siria

Miniştrii au fost de acord că este "foarte probabil" ca regimul condus de către Bashar al-Assad să fie responsabil pentru atacul chimic din oraşul Duma, iar folosirea unor astfel de arme asupra civililor nu ar trebui să rămână fără răspuns.

Theresa May a convocat o şedinţă de urgenţă a Guvernului, în condiţiile în care armata britanică ar putea participa la un atac al SUA în Siria. Întrunirea Executivului de la Londra a durat peste două ore.

"Premierul a spus că este vorba despre un act şocant şi barbar care a ucis până la 75 de persoane, inclusiv copii, în modul cel mai îngrozitor şi inuman. Cabinetul a fost de acord că regimul Assad are un istoric privind utilizarea armelor chimice şi este foarte probabil ca regimul să fie este responsabil pentru atacul de sâmbătă. Premierul a spus că este un exemplu suplimentar de eroziune a legislaţiei internaţionale în ceea ce priveşte utilizarea armelor chimice, un motiv de îngrijorare pentru noi toţi. În urma unei discuţii în care fiecare membru prezent a avut o contribuţie, Cabinetul a convenit că este vital ca utilizarea armelor chimice să nu rămână fără răspuns. Cabinetul a convenit asupra necesităţii de a lua măsuri pentru atenuarea suferinţei umanitare şi pentru a descuraja utilizarea în continuare a armelor chimice de către regimul Assad", se arată într-un comunicat al guvernului britanic.

Premierul Theresa May va continua să colaboreze cu aliaţii din Statele Unite şi Franţa pentru a coordona un răspuns internaţional la atacul chimic din oraşul sirian Duma.

Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Marii Britanii nu intenţionează să ceară aprobarea din partea Parlamentului de la Londra, argumentând că este necesară o ripostă urgentă la atacul chimic din Siria.

Lideri ai partidelor de opoziţie, precum şi unii parlamentari conservatori, susţin că Parlamentul trebuie să voteze în privinţa unei operaţiuni militare în Siria.

"Mai multe bombardamente, mai multe victime, mai multe războaie nu vor salva vieţi. Doar vor lua mai multe vieţi şi vor da naştere unui război în altă parte", a spus liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn.

Predecesorul Theresei May, David Cameron, a încercat şi nu a reuşit să obţină sprijin din partea Parlamentului pentru a se alătura unei operaţiuni militare în Siria în 2013, tot după utilizarea unor arme chimice.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria din cauza presupusului atac chimic. La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe şi reprezintă un pretext pentru o intervenţie militară în Siria.

Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici