Guvernul israelian încearcă să autorizeze mai multe colonii ilegale - ONG

Guvernul israelian vrea să autorizeze a posteriori patru colonii ilegale din Cisiordania, pe care a promis să le demoleze, cel puţin parţial, a afirmat joi Organizaţia israeliană anticolonizare Pacea Acum.

215 afișări
Imaginea articolului Guvernul israelian încearcă să autorizeze mai multe colonii ilegale - ONG

Guvernul israelian încearcă să autorizeze mai multe colonii ilegale - ONG (Imagine: AFP / Mediafaxfoto0

Într-un răspuns scris la în recurs în faţa Curţii Supreme de Justiţie din Israel împotriva a şase colonii, Guvernul a afirmat că în cazul a patru dintre ele, terenurile au fost practic cumpărate de la proprietarii privaţi palestinieni, a explicat ONG-ul.

"În răspunsul său, Guvernul şi-a declarat intenţia de a legaliza patru avanposturi în sectoare izolate", denunţă acest comunicat, citând coloniile ilegale Givat Assaf, Givat HaRoeh, Maaleh Rehavam şi Mitzpe Lachish.

Aceste avanposturi figurează pe o listă de şase, realizată în 2005 de Guvern în vederea demolării lor imediate, ordonată de justiţia israeliană. O serie de apeluri interceptate de guvernele care s-au succedat la putere au întârziat punerea în aplicare a acestor decizii.

O audiere a Curţii Supreme a fost stabilită pentru data de 22 mai, special pentru acest scandal.

Până la această oră niciun oficial irsaelian nu a reacţionat până în prezent la aceste afirmaţii.

"Decizia contribuie la distrugerea eforturilor americane de relansare a procesului de pace", a apreciat purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Roudeina, amintind că orice formă de colonizare israeliană asupra Teritoriilor Palestiniene, ar fi ilegală, potrivit declaraţiilor transmise de agenţia oficială Wafa.

Pacea Acum mai consideră că "intenţia de a legaliza avanposturile ca noi colonii nu este decât o palmă dată noului proces de pace", iniţiat de secretarul american de Stat, John Kerry.

"Guvernul arată că nu este angajat în vederea păcii şi nici a unei soluţii cu două state, israelian şi palestinian", a continuat ONG-ul.

Negocierile de pace sunt blocate din septembrie 2010, iar Mahmoud Abbas refuză să le reia fără o sistare totală a colonizării şi "referinţe clare" în negocieri, îndeosebi la frontierele din 1967.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se declară pregătit pentru negocieri imediate, însă respinge orice condiţie prealabilă.

În opinia comunităţii internaţionale, toate coloniile sunt ilegale, chiar dacă sunt autorizate sau nu de Guvernul israelian. Peste 360.000 de colonişti israelieni locuiesc în Cisiordania ocupată şi aproximativ 200.000 în cartierele de colonizare din Ierusalimul de Est.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici